Els regants impulsen la reparació completa de l'assut de Xerta

La prova pilot duta a terme en un deu per cent de la infraestructura ha permès arranjar les pèrdues existents i eliminar el perill de trencament en aquest tram

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’assut del riu Ebre situat entre Xerta i Tivenys, infraestructura amb segles d’història a partir de la qual s’abasteixen els canals de la dreta i l’esquerra, presenta moltes fissures i pèrdues d’aigua per l’erosió del pas de l’aigua al llarg dels anys, amb un considerable risc de trencament a mig o llarg termini, en cas de riades importants.

Els usuaris de l’assut, les comunitats de regants dels canals de l’esquerra i la dreta de l’Ebre i la Hidroelèctrica de l’Ebre, van dur a terme l’any passat una prova pilot d’arranjament en un deu per cent de la infraestructura, amb uns resultats molts positius.

Així, han començat ja a treballar per aconseguir l’arranjament complet de l’assut.

En una reunió duta a terme aquesta setmana, han acordat iniciar els tràmits per fer aquesta obra, per a la que necessiten el vistiplau del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i la Generalitat.

La Confederació, titular de l’assut, va aportar ja la direcció tècnica de l’obra en la prova pilot, consistent en la injecció de formigó i resina als forats existents en un tram d’uns 30 metres dels 300 en total que té de llarg l’assut.

«Per la seva banda, el Ministeri coneix ja el projecte i l’està estudiant», explica al Diari el president de la Comunitat de Regants del canal de la dreta de l’Ebre, Manel Masià.

Els treballs previs han comportat una inversió de 100.000 euros per part dels regants i la hidroelèctrica, els quals preveuen buscar ara l’ajut econòmic de les diferents administracions per poder dur a terme l’obra, que no està del tot quantificada però que pot tenir un cost molt elevat.

«És necessari actual al conjunt de l’assut i fer una reparació integral», comenta el president de la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, José Pedro Castells. «Ara hi ha molts de punts on passa més aigua per sota que per dalt, i es pot arribar a trencar l’assut. Hem d’actuar per evitar-ho», afegeix Masià.

Canals tancats

Per altra banda, les comunitats de regants del Delta han iniciat el procés de tancament dels canals (quan els camps d’arròs s’assequen), que dóna pas a la reparació d’infraestructures i obres de millora. La Comunitat de Regants fa uns dies que va iniciar el procés, avançat en aquest hemidelta pels treballs contra la plaga del caragol poma, mentre que al marge dret del Delta s’iniciarà avui mateix de forma progressiva, fins al diumenge 1 de febrer.

Enguany, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre preveu una inversió de 2,6 milions d’euros (procedents del nou repartiment del cànon pel minitransvasament a Tarragona que cobren la CHE i la Generalitat) en obres de millora de les infraestructures de reg. Consistiran, concretament, en el revestiment pendent de la xarxa de reg «per evitar pèrdues i un millor aprofitament de l’aigua».

Entre altres, es preveu modernitzar les séquies de Verges en una primera fase, la de Balaguer i Cenducats.

A més, l’Agència Catalana de l’Aigua també preveu dur a terme obres pendents de millora a la xarxa del Delta la propera tardor.

Comentarios
Multimedia Diari