Els sindicats exigeixen al Govern que 'discrimini' per salvar el sector dels cítrics de l'Ebre

Crida a una mobilització massiva diumenge a Alcanar per reclamar 4 MEUR per retirar la fruita malmesa dels arbres (Àudios)

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els sindicats UGT, CCOO i Unió de Pagesos han tornat a comparèixer conjuntament davant dels mitjans de comunicació després que ni la Generalitat ni el govern de l'Estat hagin respost a les seves demandes per salvar el sector citrícola de les Terres de l'Ebre immers en una greu crisi on s'ha perdut prop d'un 70% de la collita de mandarines. El coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó, ha advertit el Govern que seran "durs i contundents" i li ha exigit que "discrimini" davant del "greu problema" que es viu al sud del país. Els sindicats demanen a la Generalitat que pressioni Agroseguro perquè cobreixi les pèrdues i que destini 4 MEUR per crear un mòdul de retirada de la fruita que queda als arbres.

"Ja sabem que no hi ha diners, però governar vol dir discriminar", ha reclamat amb contundència el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó. Una crida adreçada a la Generalitat des de dos vessants: exigir-li que pressioni a Agroseguro perquè es faci càrrec de les pèrdues dels pagesos, i reclamar que es prioritzin entre 3 i 4 milions d'euros per crear un mòdul de retirada de la fruita que encara queda als arbres.

Aquesta retirada de la fruita és vital -amb un cost d'uns 0,13 euros el quilo- per evitar que l'any vinent hi hagi un problema fitosanitari greu. "Si la fruita es queda als arbres l'any vinent no podrem ni collir", ha assegurat el responsable del sector dels cítrics d'UP, Carlos Roig. És per això que des dels sindicats es fa una crida a la mobilització massiva aquest diumenge, 8 de febrer, a Alcanar (Montsià) a les onze del matí. "Necessitem fer el màxim de pressió possible perquè ens facin cas", ha afegit.

Aquest dimecres al matí hi ha convocada una taula sectorial dels cítrics a Amposta i des d'UP s'espera que la Generalitat doni resposta a les demandes fetes. "Ens hauran de dir alguna cosa i convé que expliquen que s'ha anat a Madrid i ens tanquen les portes i què està passant amb Agroseguro", ha detallat Montesó.

El coordinador d'UP al territori ha recordat també que si el Govern no actua ho haurà de fer el Parlament i ha instat els grups parlamentaris a moure fitxa. En aquest sentit, aquest mateix dimecres en la sessió de control al Parlament, el diputat d'ERC, Lluís Salvadó, preguntarà al conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, sobre les mesures que prendrà el Govern davant la crisi dels cítrics.

 

Implicació d'Empresa i Ocupació

Per la seva banda, des dels sindicats UGT i CCOO s'ha insistit en la importància del sector dels cítrics a les comarques del Baix Ebre i Montsià i han reclamat que es consideri estratègic l'aportació d'entre 3 i 4 milions d'euros per retirar la fruita dels arbres. A més, els sindicats han demanat la implicació directa en l'aportació d'aquests recursos també del Departament d'Empresa i Ocupació, a més d'Agricultura. "També és un problema laboral, perquè si no es recull la fruita, els treballadors hauran de plegar, i si l'any vinent no es pot collir aquests llocs de treball ja no hi seran", ha manifestat el coordinador de COOO a l'Ebre, Josep Casadó.

Tot i reconèixer la temporalitat dels llocs de treball -uns cinc mesos-, Casadó ha assegurat que no és excusa per no intervenir-hi. "El turisme també és temporal i bé que s'hi aboquen recursos", ha etzibat.

Des d'UGT, el seu màxim representant a l'Ebre, Wifredo Miró, ha anat més enllà i ha demanat al Departament d'Empresa i Ocupació que, després de resoldre aquesta crisi, lideri un procés de negociació amb el sector perquè hi hagi la màxima transparència respecte les contractacions. "Els ho hem reclamat reiteradament i convé insistir-hi", ha afegit.

Comentarios
Multimedia Diari