En marxa la construcció d’una nova rotonda a la C-12 a Ascó

L’obra, amb un termini d’execució de cinc mesos, ha de millorar la seguretat del trànsit i regular els accessos a la població,  la central nuclear, el polígon i el parc de bombers

| Actualizado a 12 octubre 2021 10:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Estan en marxa les obres d’una nova rotonda a la carretera C-12 (Eix de l’Ebre) a l’alçada d’Ascó. Un cop senyalitzada la zona, operaris i màquines treballen en un dels principals accessos a la població, del que fa temps es demanava una millora pel que fa a la seguretat del trànsit. L’obra es materialitza a través d’un conveni entre l’Ajuntament d’Ascó i la Generalitat. 

«Es tracta d’una actuació molt necessària per ordenar de forma més adequada aquest punt, situat entre el pont sobre el riu Ebre i una recta molt llarga que ve de Flix on els cotxes agafaven molta velocitat», detalla al Diari l’alcalde del municipi, Miquel Àngel Ribes. Hi ha l’accés cap al poble, cap a la carretera que va cap a la Fatarella, a més del polígon, els Bombers i la central nuclear, entre d’altres. En definitiva, «un encreuament molt concorregut i complicat, on calia donar una solució per millorar la seguretat», comenta l’alcalde. 

Així, l’actuació acordada amb Carreteres de la Generalitat ha estat moure la rotonda actual i fer-ne una de nova al centre de la via principal, i que tot el trànsit passe per allí de forma més ordenada. «Ho consideràvem un punt negre, ja que hi ha hagut accidents greus», explica Ribes. 
Suport de la nuclear

L’obra té un termini d’execució de cinc mesos i el cost és d’1,5 milions d’euros. D’aquests, un 69 per cent va a càrrec de l’Ajuntament d’Ascó, que compta amb seu torn amb una aportació de 150.000 euros per part de l’empresa gestora de la central nuclear d’Ascó, l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV); mentre que el 31 per cent restant l’assumeix El Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat.  

«És una quantitat important per a l’Ajuntament, però hem de tenir en compte que l’obra no inclou només la infraestructura principal, la rotonda de la carretera, sinó que afecta també vials de titularitat municipal, amb la millora també de voreres», insisteix l’alcalde. 
Les obres es duen a terme mirant de tenir la menor afectació possible al trànsit, tenint en compte que la C-12 és el principal eix viari de la zona.

Des de l’Ajuntament demanen paciència als usuaris de la via i que es tingui molt de compte a l’hora de circular-hi en els propers mesos, ja que s’aniran habilitant diferents desviaments, degudament senyalitzats. 

La C-12 entre Lleida i Amposta està pendent també d’una millora integral anunciada per la Generalitat, per la que es convertirà en una via de 2 +1 carrils, alternant els trams per facilitar els avançaments, millorar la seguretat i evitar xocs entre vehicles. 

L’apunt: Pas endavant de la nova zona esportiva

Per altra banda, el ple de l’Ajuntament d’Ascó ha fet l’aprovació inicial del projecte executiu de la nova zona esportiva. Els  veïns, en una consulta popular, van decidir quin tipus d’instal·lacions volien, amb piscina climatitzada inclosa. L’actual projecte deixa enrera un d’anterior que incloïa un hotel. 

A la zona ja hi ha una piscina d’estiu i s’ha recuperat una pista poliesportiva. Ara s’hi preveu un gimnàs, la piscina climatitzada, vestuaris i una àrea de restauració, a més de places d’aparcament a la part inferior. El cost de l’obra serà d’entre 6 i 6,5 milions d’euros. Es preveu un estudi per determinar si l’escalfament de l’aigua de la piscina es pot fer per geotèrmia.  El projecte se sotmetrà ara a exposició pública i s’hi podran presentar al·legacions. 

Comentarios
Multimedia Diari