Endesa inverteix més de 370.000 euros en reforçar la xarxa elèctrica al municipi de Deltebre

La Companyia està treballant en la creació d'una anella elèctrica, és a dir, la interconnexió entre diferents centres de transformació, així com en l'estesa de dos quilòmetres de nou cablejat soterrat

| Actualizado a 06 octubre 2021 11:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Endesa ha iniciat recentment els darrers treballs per reforçar la xarxa elèctrica del municipi de Deltebre als quals hi destina una inversió total de 370.600 euros. La Companyia està realitzant dues actuacions complementàries: la creació d’una anella elèctrica (que suposa la interconnexió entre dos centres de transformació) i el soterrament d’una línia de mitjana tensió en zona urbana.

Aquests treballs s’emmarquen dins del Pla d’Inversions d’Endesa, el qual té en compte les necessitats i peticions expressades per l’Ajuntament de Deltebre, i es realitzen en col·laboració amb la pròpia administració, així com d’Eléctrica del Ebro, filial de la Companyia. Aquestes actuacions -que eleven la inversió en aquest municipi a més d'1,1 MEUR- repercuteixen de manera directa en el servei de 3.000 clients i de manera indirecta, a tots els usuaris del municipi donat que enforteixen la xarxa.

Així, els centres de transformació ubicats a l’Avinguda Esportiva i al carrer Cervantes, estaran units per una nova línia de 700 metres que transcorrerà per les avingudes Esportiva i Goles de l’Ebre i els carrers, Lluis Companys, Cervantes i Montblanc. La creació d’aquesta interconnexió, l’anella elèctrica, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Aquesta actuació, a més, es completa amb la reforma d’un dels centres de transformació, al qual se l’hi han instal·lat unes noves cel·les dotades d’elements de maniobra encapsulades en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta aparamenta, completament estanca, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segures per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

D’altra banda, i a través de la seva filial Eléctrica del Ebro, Endesa està treballant en la retirada d’una línia aèria de mitjana tensió que recorre l’avinguda  Goles de l’Ebre i els carrers Sant Joan i Sant Joan Bosco, i que serà substituïda per 1.300 metres de línea subterrània. Aquesta actuació suposa, també, la retirada de dos punts aeris de transformació (que es troben units als suports de la línia), la funció dels quals recaurà ara en centres de transformació coberts, la qual cosa els protegeix, entre d’altres, de les inclemències del temps.

L’objectiu de totes aquestes actuacions és tenir una xarxa més resilient i preparada, per poder evitar o si més no, reduir, l’impacte d’incidències com l’ocorreguda la setmana passada a causa de les intenses pluges. Aquestes obres, que van començar ara farà dues setmanes, és previst que finalitzin en acabar aquest any 2021.

Inversions anteriors

Aquesta no és, ni de bon tros, l’única actuació rellevant que Endesa –i també la seva filial a Tarragona Eléctrica del Ebro- està duent a terme a Deltebre. Només en el període 2017-2020, totes dues companyies han invertit, en diferents fases i múltiples iniciatives, més d’1,1 MEUR per a reformar integralment part de les infraestructures elèctriques del municipi amb l’objectiu no només de reduir-ne el seu impacte visual i d’integrar-les en l’entorn urbà sinó, sobretot, d’incrementar la qualitat i la continuïtat del servei als seus clients i veïns.

A tall d’exemple, durant el primer semestre de 2020, es van reformar diferents centres de transformació (a alguns dels quals se’ls va incrementar la tensió d’explotació fins a 25 kV), es va renovar una línia elèctrica al nucli de Riumar, i es van desmantellar i racionalitzar infraestructures que travessaven zones concorregudes, també es van tancar altres anelles elèctriques.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric a les Terres de l’Ebre, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

Reclamacions de l'Ajuntament

Fa pocs dies Deltebre va patir un nou tall de llum, que afectà més de 1.800 veïns, comerços, restaurants i també equipaments municipals com el cas del Centre Esportiu del Delta. Davant d'això l'Ajuntament va presentar una reclamació oficial a Endesa i sol·licità que s’acceleressin les actuacions, per així prestar un millor servei a la ciutadania.

Comentarios
Multimedia Diari