Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Es redueix la població de mosca negra per tercer any pels tractaments a l’hivern

    L’Associació d’Afectats per la Mosca Negra de les Terres de l’Ebre demana que Acció Climàtica garanteixi el pressupost contra la plaga

    28 junio 2022 17:36 | Actualizado a 29 junio 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) va portar a terme ahir el cinquè dels set tractaments previstos al riu Ebre contra la mosca negra.

    Aquest és el tercer exercici consecutiu que la lluita contra la mosca negra es fa a principi d’any, una actuació que permet combatre amb moltes més garanties la plaga, ja que s’actua sobre la primera generació de larves abans que es converteixen en exemplars adults.

    El COPATE és l’encarregat de portar a terme els tractaments, que es fan al riu Ebre amb helicòpter, abocant producte biològic BTI contra les larves.

    L’estiu del 2019 els veïns dels municipis de la riba de l’Ebre alertaven del problema de salut pública que estaven patint per les picades d’aquesta plaga descontrolada. Els tècnics del COPATE portaven diverses campanyes sense poder iniciar els tractaments quan toca, a principis d’any, per dificultats burocràtiques i administratives.

    El director tècnic del COPATE, Raül Escosa, remarca que «s’ha demostrat tècnicament» que tenien raó i ha agraït que els últims anys els tractaments es puguen dur a terme en el termini adient i que haja suposat «que les poblacions estiguin rebaixades». «Ha deixat de ser una gran angoixa per a la població, però continuem treballant».

    Un dels que va alertar de la situació el 2019 va ser Josep Mestres, que té una empresa de verdures i hortalisses ecològiques a tocar de l’antiga estació de tren de Benifallet, a la Via Verda. Amb l’ànim de traslladar el problema a les administracions corresponents, va constituir l’Associació d’Afectats per la Mosca Negra.

    «Enguany està sent un bon any. No ha desaparegut del tot, ja que si es va per zones de vegetació abundant, la pots trobar a les seues hores d’activitat. Tanmateix, a les zones urbanes i també a les rurals, gairebé no s’aprecia la seua presència», valora Mestres sobre la situació de la plaga aquest estiu. «Des que vam donar un cop a la taula amb la creació de l’associació d’afectats i es va focalitzar que el problema de la mosca es donava per una mala gestió administrativa, s’han posat més ganes per tal que el complicat engranatge administratiu es posi en marxa quan toca, a fi de poder començar a fer els tractaments de larves al riu a principis d’any, abans que la població es descontroli».

    No obstant això, per a Mestres caldria aprovar un pla quadrianual que garanteixi el pressupost contra la plaga.

    «Des de l’associació, fa temps que demanem al Departament d’Acció Climàtica que es faci càrrec del problema, ja que actualment els tractaments es paguen a partir de diferents organismes públics. Ens sembla que han de ser ells els que es responsabilitzin d’una bona gestió del tema, ja que la mosca neix al riu (l’Agència Catalana de l’Aigua està dins del Departament) i actualment no hi ha cap responsable directe per aquest tema. Durant els anys s’ha anat canviant el patrocini dels tractaments amb diferents fórmules, i cap organisme se n’ha volgut fer càrrec. Per anar bé, algú ho hauria de fer, i al nostre parer, hauria de ser Acció climàtica», exposa.

    Enguany la situació
    és bona i la mosca
    negra provoca menys molèsties que altres anys
    Comentarios
    Multimedia Diari