Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Estudien els corrents de les badies del Delta per evitar casos de contaminació

    El projecte de l’IRTA i la UPC també serveix per fer millorar la circulació de l’aigua i la distribució de nutrients

    06 diciembre 2022 12:30 | Actualizado a 07 diciembre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estan estudiant els corrents de les badies del Delta de l’Ebre, per determinar com s’hauria d’actuar davant de possibles episodis de contaminació que afectarien, per exemple, els cultius de mol·luscos.

    El projecte s’anomena ECO-BAYS, càlculs ambientals i observacions per a la sostenibilitat de les badies costeres, i també pot servir per fer millorar la circulació de l’aigua i la distribució de nutrients. El projecte va arrencar el setembre del 2021, i pretén, amb solucions basades en la natura, millorar la qualitat de les aigües de les badies del Delta. Els resultats, però, són extensius a altres punts de la Mediterrània.

    Per portar a terme aquests estudis els tècnics aboquen un colorant innocu a l’aigua. El projecte té especial aplicació per estudiar la qualitat de l’aigua a l’aqüicultura i el marisqueig del Delta.

    «Un exemple és quan hi ha canvis en les entrades de l’aigua dolça provinents dels canals o del riu. També estudiem com afecta el vent, ja que pot canviar la circulació de la badia. Amb el colorant que simula un contaminant calculem la difusió i la dispersió. Cap a on va, quina velocitat, quant trigaria en arribar, com es dilueix...», detalla al Diari la tècnica de l’IRTA, Margarita Fernández, qui treballa al projecte juntament amb el coordinador de la UPC Manel Grifoll.

    També al Fangar els tècnics van instal·lar el passat mes d’octubre sondes fixes, per mesurar constantment la velocitat i la direcció del corrent, a l’interior i exterior de la badia. «A més, durant l’experiment vam fer servir drons i sensors de fluorescència, amb els quals podem tenir tot el mapa de com s’ha diluït el colorant». Així mateix van usar boies lagrangianes, que porten un GPS de forma que es pot registrar tota la trajectòria d’aquestes partícules.

    L’IRTA, a més de recerca, porta a terme el control oficial de la qualitat de les aigües a les dos badies del Delta, on hi ha la producció de bivalves més gran de Catalunya.

    Per això, analitzen setmanalment diferents paràmetres ambientals de l’aigua, com la temperatura, la salinitat, la concentració d’oxigen o el pH. Publiquen cada divendres els informes i envien alertes a tots els sectors implicats, com els productors de mol·luscos, per tal que puguen actuar al respecte.

    Poca oxigenació de l’aigua a l’octubre

    Del passat 10 d’octubre al 31 del mateix mes l’IRTA va registrar baixa concentració d’oxigen a la badia del Fangar. Com a conseqüència de l’episodi van aparèixer una gran quantitat de peixos morts en alguns punts com, per exemple, la platja de l’Arenal de l’Ampolla. «A vegades passa, però en aquesta ocasió va ser excepcional per la quantitat de dies que va durar», apunta la tècnica. A més, va coincidir que la temperatura de l’aigua encara era alta i que hi havia més matèria orgànica a causa de la sega de l’arròs, cosa que va fer descendir la quantitat d’oxigen a les capes baixes.

    Comentarios
    Multimedia Diari