Femme in arts: art per reflexionar sobre la violència de gènere

La 3a edició del festival, que tindrà lloc des de demà fins diumenge al Centre d’Art Lo Pati d’Amposta, busca aprofundir sobre les arrels de la violència de gènere i el significat de ser dona en diferents cultures

20 noviembre 2019 10:10 | Actualizado a 20 noviembre 2019 13:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de les cosmovisions andines, fins al flamenc, passant pel món musulmà, la cultura digital i les Terres de l’Ebre, el Femme in arts tornarà a ser un punt de confluència per reflexionar sobre la violència de gènere i el significat de ser dona en les diferents cultures. El Festival, que arriba a la tercera edició, seguirà tenint com a seu el Centre d’Art Lo Pati d’Amposta, espai que acollirà les diferents activitats que es realitzaran del 21 al 24 de novembre.

La directora de Lo Pati, Aida Boix, va apuntar que «en aquesta edició hem intentat explorar altres cultures i formes de viure». Ho fan a través d’exposicions, espectacles multidisciplinaris, projeccions, un «poetry slam», la presentació d’un llibre i un taller per gestionar comentaris masclistes a les xarxes socials.

«És un festival fet de forma col·lectiva entre dones», va dir la comissària del festival, Anna Zaera, qui també afegia que, en aquesta edició, totes les propostes giren al voltant dels orígens de la violència. L’altre tema vinculant és la diferència entre ser dona sota els ulls d’una cultura determinada: «Intentem fer una comparativa anant més enllà de la cultura occidental, per veure com aquesta violència contra la dona sempre ha estat estructural i sempre s’ha desenvolupat en diferents cultures, discursos i religions», segueix Zaera.

Femme in arts arrencarà demà amb una jornada prèvia on s’inaugurarà Cartografia íntima, una exposició de Núria Arias sobre el cos de la dona convertit en un mapa que delimita un territori. Una «joia descoberta», segons la comissària, que «compara el Delta amb altres territoris que ha visitat, el que integra des del punt de vista espiritual a l’hora de tenir una lectura del que és ser dona»,

L’acte inaugural tindrà lloc divendres amb l’espectacle de LaboratoriA Una mujer fue la causa, un treball d’arqueologia del flamenc que el reversiona amb un discurs subversiu i des d’un punt de vista feminista.

Dissabte, d’altra banda, serà el dia de les projeccions amb Las Muertes Chiquitas, un conjunt d’entrevistes que vinculen l’orgasme femení amb les lluites armades, el feminicidi, la transsexualitat, la malaltia o l’exili. El despertar de las hormigas destaparà també l’opressió de la dona a partir dels petits detalls, mentre que Cuidar entre terres, qui sosté la vida quan les dones emigren? posarà en relleu les conseqüències del capitalisme en les històries de vida de les dones migrants.

Espai de reflexió comunitari

Impulsades per la idea de conscienciar sobre els tipus de violència envers la dona, l’any 2017 un grup de tècniques del Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) van organitzar una mostra de cinema en el marc del 25 de novembre. Va ser d’aquella acció d’on, amb la col·laboració de Lo Pati, naixeria el Femme in arts. «En els darrers dos anys han sorgit més festivals d’aquestes característiques, però l’any 2017 hi havia poques apostes per vincular la violència contra la dona, la reflexió i la creació femenina».

La idea principal del festival però, és crear també un espai d’opinió lliure on exposar els problemes sense ser jutjat, el que segons Zaera, «és molt interessant, ja que per transformar les coses no és necessari haver d’arribar a cap lloc ni a una meta. Simplement estem juntes i ens fem preguntes».

El festival està obert tant a persones que han patit violències invisibles, a les que han patit violència física i a les simplement vulguin reflexionar, acompanyar i créixer de forma col·lectiva sense prejudicis ni distincions.

Comentarios
Multimedia Diari