Fins a 1.125 persones de les Terres de l'Ebre s'han pres el pols a la farmàcia

En el marc de la campanya 'Pren-te el pols' per previndre els ictus

| Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un total de 1.125 persones a les Terres de l’Ebre van ser ateses pes seus farmacèutics en el marc de la campanya de detecció d’arrítmies ‘Pren-te el pols’, impulsada per a la prevenció de l’ictus pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

La primera fase de la campanya va fer-se del 7 de novembre al 20 de desembre de 2016 a les Terres de l’Ebre, a Barcelona ciutat, a Osona, al Vallès Oriental i al Vallès Occidental.

D’aquestes 1.125 persones a les Terres de l’Ebre, s’ha pres el pols a 1.015 i s’ha exclòs a 110. El principals motius d’exclusió han estat que els usuaris eren menors de 60 anys (57%) i que ja estaven diagnosticats d’arrítmies (31%).

De les 1.015 persones a qui s’ha pres el pols, 373 han sigut homes i 642 dones. El 6,4% de les persones a qui s’ha pres el pols (65) han estat derivades a centres de salut per ser, aquest (el pols), irregular. De les persones detectades amb pols irregular, el 52% (34) són homes i el 48% (31) són dones. La mitjana d’edat de les persones derivades és de 74,1 anys.

La campanya ‘Pren-te el pols’ es basa en el cribatge poblacional fàcil i barat de la fibril·lació auricular a partir de la palpació del pols arterial a les oficines de farmàcia adscrites a la campanya. Cal destacar la implicació dels professionals del Servei d’Atenció Primària de l’ICS a les Terres de l’Ebre, els quals es van encarregar prèviament d’impartir la formació.

Els usuaris podien adreçar-se a les seues farmàcies més properes per prendre’s els pols, i els professionals farmacèutics, si era el cas, podien derivar els pacients als CAP per establir el diagnòstic i actuar amb el tractament més adient per evitar l’aparició de l’ictus.

Segons apunten els professionals de la salut, es calcula que entre un 8% i un 10% de la població de més de 60 anys té arítmia; i a les Terres de l’Ebre s’estima que fins a 1.100 persones en tenen i no ho saben. Les causes de la fibril·lació auricular són moltes, però l’envelliment és un gran determinant.

 

Comentarios
Multimedia Diari