Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Flix reclama a Ercros que ajorni el tancament de la fàbrica química

Per trobar abans alternatives per als afectats, les empreses subcontractades i per al futur del complex industrial

| Actualizado a 16 noviembre 2022 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Prorrogar el funcionament de la planta de fosfats, per permetre un tancament més ordenat, la reconversió de les empreses subcontractades i facilitar l’arribada de noves inversions al complex químic. És la demanda que fan a la companyia Ercros els treballadors i l’Ajuntament de Flix, amb el suport de la Generalitat.

Aquest dimarts va tenir lloc al municipi de la Ribera d’Ebre una reunió amb el director general de Relacions Laborals del Govern, Òscar Riu, en la que es van plantejar solucions menys dràstiques que el tancament definitiu de la fàbrica anunciat per l’empresa per al proper 1 de gener.

Segons recorda l’alcalde del municipi, Francesc Barbero, Ercros té capacitat i recursos per buscar alternatives que permetin aquesta pròrroga. «No és de rebut que es comuniqui aquesta decisió tan transcendental a un mes i mig vista del tancament. Demanem a l’empresa que reconsideri la data, que explori les vies de pròrroga, que són factibles, durant els mesos que calgui, per trobar sortides per a les empreses afectades i per al complex químic». En aquest sentit, recorda que el pla de reindustrialització del municipi té línies de treball obertes, que podrien tirar endavant amb els recursos del nou Fons de Transició Nuclear, a partir del proper 2023. El fons està dotat amb 24 milions d’euros a l’any, per incentivar noves inversions i activitats econòmiques a les àrees nuclears catalanes (de les que forma part també Flix), davant del tancament dels reactors en un horitzó de poc més de deu anys.

Riu va remarcar que la normativa laboral permet, a més, mesures per aconseguir «una transformació productiva a la planta», ja sigui amb més inversió «o amb altres possibles actors empresarials que se’n puguin fer càrrec».

Així, tant Barbero com Riu reclamen «responsabilitat social» a Ercros. «El territori que els ha acollit més de cent anys s’ho mereix», va dir el director general de Relacions Laborals.

Com ja va avançar el Diari, els contractes de subministrament de l’àcid clorhídric i de venda del fosfat bicàlcic que es produeix a la fàbrica acaben el 31 de desembre i no s’han renovat amb Covestro i la francesa Phosphea, respectivament. La decisió d’Ercros, notificada la mateixa setmana que s’informava de beneficis rècords per part de la companyia, afecta una cinquantena de treballadors directes, i un centenar de les empreses auxiliars i de serveis subcontractades, la majoria locals.

El president del comitè d’empresa d’Ercros, Enric Cervelló, va valorar molt positivament la reunió amb la Generalitat i assegurà que negociaran amb l’empresa per cercar solucions menys dràstiques que el tancament definitiu i els acomiadaments.

Declaració institucional

Membres del comitè van ser presents també en el ple de l’Ajuntament de Flix en el que es va aprovar una declaració institucional de suport. «Constatem un cop més, la nul·la intenció d’Ercros d’invertir en les plantes productives de Flix. Amb aquest tancament es culminaran 25 anys de desinversió i acomiadaments al centre productiu que havia sigut bandera i sostenidor del grup en moltes ocasions passades. És per això que exigim a la companyia que sigui facilitadora de noves activitats als seus terrenys», remarca la declaració. «Amb el convenciment que Flix és molt més que una fàbrica i que té més futur que passat, emplacem a la ciutadania a fer costat a les famílies afectades, al comerç local i a participar de les activitats comunitàries dels propers mesos», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari