Fomentar l’autoestima rural juvenil, entre les metes de la Terra Alta

El jovent de la Terra Alta exposa les seves experiències a través d’una de les primeres accions de la campanya de l’Oficina Jove, per tal d’establir referents que promoguin el retorn del talent a la comarca

15 junio 2020 10:10 | Actualizado a 18 junio 2020 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un projecte vitivinícola que combina música i enologia com una simbiosi romàntica entre la tradició familiar de cuidar la vinya, una història de pertinença i un producte excel·lent han portat a Joaquim Bielsa a fer realitat el seu somni. El jove de Batea, establert a Villalba dels Arcs, ha aconseguit fusionar les seves passions per crear el celler Bielsa Ruano.

«Quan vaig acabar d’estudiar vaig iniciar un camí de retorn de manera escalonada», explicava Bielsa, que va treballar al Penedès i viure a Móra d’Ebre abans de tornar a casa. «Va sorgir l’oportunitat de comprar una casa a Vilalba dels Arcs i vam decidir establir-nos aquí. Actualment estic treballant al celler Altavins de Batea i, paral·lelament, hem començat a donar forma a aquest petit projecte», explicava el jove. A hores d’ara compta amb dos línies de vins, «Lo noi del saxo» i «Músic de carrer», i tenen una tercera de camí amb l’objectiu de vendre 30.000 botelles en vuit anys.

El despoblament rural i la fuga de talent són les principals preocupacions del jovent de la Terra Alta, tot i que hi ha molts que decideixen quedar-se per iniciar el seu futur al seu territori. Això és el que des de l’Oficina Jove de la comarca volen visibilitzar a través d’entrevistes a joves emprenedors que han decidit apostar pel territori. Retransmeses per Instagram Live, formen part de la campanya «Autoestima rural», una acció de visibilització i alhora per establir referents que promoguin l’arrelament i el retorn a la Terra Alta.

Un altre exemple és el de les gandesanes Laia Domènech i Maite Puey, que també han tornat a l’entorn rural per materialitzar una il·lusió: crear una empresa de disseny gràfic, que han anomenat Tercer Primera. «Quan estudiàvem batxillerat a Tortosa ja havíem parlat de la possibilitat de treballar juntes, però l’oportunitat ens va arribar 10 anys després. Un cop acabats els estudis i, de forma virtual, ja que la Laia estava a San Francisco, vam establir els primers passos de l’empresa. I un cop les dos ja estàvem a Gandesa, ens vam decidir per dissenyar des del poble per al món», declarava Maite Puey. Des de Tercer Primera han treballat en projectes com l’In-FCTA o la Festa del Vi de Gandesa. Puey reblava que «a vegades ens diuen que per tenir un futur millor hem de marxar al món urbà, però no és veritat. Una cosa és anar a estudiar i veure món i l’altra decidir on vols viure amb totes les comoditats».

El tècnic de Joventut i Participació al capdavant de les entrevistes, Marc Sampé, deia que «volem saber què lliga als joves a la Terra Alta i quin és el seu sentiment de pertinença. Els experts afirmen que l’arrelament és clau per al retorn d’aquests a l’hora d’establir-se». Les converses es poden recuperar a www.joveterraalta.org

‘Ruralization’

Amb el suport de la Coordinació Territorial de Joventut, des de l’Oficina Jove també estan col·laborant amb el projecte europeu «Ruralization», del qual forma part la Xarxa per a la Conservació de la Natura. Per ara s’han fet un seguit d’enquestes virtuals.

Segons l’Idescat, la Terra Alta ha experimentat una davallada significativa de població, que ha ocasionat la pèrdua de 1.453 habitants en només deu anys. Però el més destacat i alarmant és la davallada de població juvenil, ja que és el grup poblacional més afectat. Un fet que es repeteix arreu del territori, ja que el jovent a l’Ebre representa només el 2,2% del total de la població jove de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari