«Hem de donar a conèixer el patrimoni a la joventut»

L’Associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa compleix 25 anys vetllant pel ric patrimoni tortosí i especialment per la zona emmurallada de la ciutat

| Actualizado a 29 agosto 2021 14:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

L'Associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa compleix 25 anys vetllant pel patrimoni de Tortosa i les Terres de l’Ebre. Parlem amb Víctor Cervera, el primer president de l’entitat, i Jordi Mulet, el president actual, sobre aquest quart de segle.

0uin vincle teniu amb el nucli antic i com va naixer l’entitat?
Víctor Cervera:
Vaig viure al Rastre de petit, anàvem als Castells, com així li dèiem, i fèiem la guerra contra els de Remolins. Després vaig ser nou anys regidor de Cultura a l’Ajuntament de Tortosa i, recordant aquelles èpoques de menut, vaig proposar a l’Ajuntament recuperar els espais, però la meua proposta no va ser aprovada. Anys més tard vaig pensar en fer una associació amb l’objectiu de recuperar el patrimoni de Tortosa, que penso que no ha sigut aprofitat. Hem d’usar el patrimoni per vendre’l per al turisme, i això no s’ha fet massa.
Jordi Mulet: Jo he estat vinculat amb Amics dels Castells des de petit, i he viscut a la part antiga de Tortosa. A casa tota la vida hem estimat la nostra ciutat. Avui en dia a classe (sóc professor d’història) m’agrada portar els xiquets a conèixer el patrimoni de la ciutat, i molts no tenen ni idea del que tenim aquí. És important treballar amb les noves generacions i que també ho parlen amb els seus pares. Jo vaig aprendre a caminar a la plaça del Rastre. Tant de bo generacions futures també ho puguen fer. L’epicentre de la ciutat s’està desplaçant cap a un altre lloc i és una llàstima.

Com ha evolucionat la ciutat en aquests 25 anys?
J.M:
Crec que hem avançat moltíssim en els últims 10 anys. Però falta donar-li més potència. 
V.C: A Tortosa hem perdut moltes subvencions per restaurar la zona emmurallada. No ho hem aprofitat, com sí ho han fet altres pobles, com Ulldecona o Montblanc. No s’aprofita tot el patrimoni que tenim! A la plaça Alfons per exemple es van trobar restes romanes i es van tapar. Sort que ara a la plaça de la Catedral han sapigut mantenir les restes i que la gent ho puga visitar.

Com es pot potenciar més la ciutat?
V.C:
Crec que hem de de donar a conèixer Tortosa a la joventut, que coneguen la zona emmurallad. La fórmula és portar-hi activitats i fer actes. A les Avançades fa molts anys es va fer un concert de Maria del Mar Bonet, per exemple.
J.M: Sí, jo abans de la pandèmia havia pensat en una acampada jove. Els mateixos pares ja no coneixen aquests espais, no només la gent jove. Per això cal facilitar-ho, indicar-ho. Arribar a Tenasses no està ben indicat, molta gent no sap com anar.
V.C: A les rutes que fa l’IMSERSO no els pugen a la zona emmurallada. Penso que també seria bo que dormissen a Tortosa, no que marxessen a Tarragona.

Projectes aconseguits en aquests 25 anys?
V.C:
Hauries d’haver vist com estaven les Avançades fa 25 anys.
J.M: el nostre projecte «Apadrina un monument» ha funcionat molt bé a les escoles. També hem sortit fora de Tortosa, amb visites que han sigut un èxit. Vull donar les gràcies a tots els socis i col·laboradors i animar tothom que vulgue a participar a col·laborar amb nosaltres. Som una entitat romàntica, altruista i treballem per l’estima al patrimoni, per fer créixer la ciutat. Ara l’Ajuntament té un projecte per millorar la muralla del Rastre i n’estem molt contents. Cal no parar la màquina.

Què no pot esperar més?
J.M:
Tenasses necessita una actuació, com a mínim que estiga indicat, que es puga visitar. És únic a Catalunya. Hem de saber vendre’ns millor.
V.C: També les Avançades necessiten portar-hi activitats i vida. L’Ajuntament hauria de destinar cada any una partida al patrimoni, però per a això caldria una regidoria de patrimoni. 

L’Ajuntament ha actuat molt a places i carrers del nucli antic, però és necessari ara també el paper dels propietaris de les cases...
V.C:
Les cases s’estan caent i no hi ha zones verdes ni jardins. També és tasca de l’Ajuntament. Però cal que hi haja un projecte i mane qui mane es respecte al llarg dels anys, si no, no avancem.
J.M: S’ha fet una torre de 14 pisos a l’entrada de Tortosa. Potser s’hagués pogut pactar restaurar també un grapat de cases del nucli antic. Cal alguna iniciativa com oferir cases a molts pocs diners per a la gent jove. És necessària la inversió pública.  

Comentarios
Multimedia Diari