Identifiquen les restes de quatre soldats republicans

Tenien entre 29 i 34 anys i van ser inhumats a Corbera d’Ebre, a Miravet i al Soleràs (Garrigues)

| Actualizado a 23 septiembre 2021 06:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Programa identificació genètica ha permès la identificació de 4 noves víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, segons han anunciat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i el conseller Argimon, després d’una visita al Laboratori de Genètica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Es tracta de 4 soldats republicans, d’entre 29 i 34 anys, que van ser inhumats a Corbera d’Ebre (Terra Alta), i a les fosses de Pernafeites (Ribera d’Ebre) i el Soleràs (Garrigues).

«Els soldats republicans identificats encara tenen fills o parents vius que resideixen a Sant Andreu de Llavaneres, Sabadell, Gandesa i Barcelona. I el mes d’octubre podrem programar els actes de retorn, d’acord amb la voluntat de les famílies», ha afirmat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Amb aquests 4 nous casos, ja són 16 les persones identificades víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Una xifra molt important si tenim en compte que el Programa d’identificació genètica va entrar en vigor el 2016.

A grans trets, gràcies a aquest programa es poden identificar, per via genètica i en els laboratoris les restes que es recullen en superfície o que s’exhumen en fosses. Els familiars poden lliurar una mostra d’ADN i l’hospital pot extreure’n també les dades genètiques i encreuar-les amb les restes.

Des del Departament de Justícia i la Direcció General de Memòria Democràtica es duu a terme la tasca de recerca i identificació de persones desaparegudes a través de quatre eines: el Cens de persones desaparegudes, el Programa d’identificació genètica, el Mapa de fosses i el Pla de fosses.

El primer dels soldats identificat va morir en combat al front de l’Ebre, tenia 30 anys i era de Sant Andreu de Llavaneres, i va ser inhumat, juntament amb altres persones, al terme municipal de Corbera d’Ebre. El segon soldat, també de 30 anys i mort al front de l’Ebre, va néixer al Brull i era resident a Castellterçol, i ha pogut ser identificat entre les restes que es van exhumar a la fossa de Pernafeites, al terme municipal de Miravet. Els altres dos soldats han pogut ser identificats d’entre les restes que es van exhumar a la fossa del Cementiri Vell del Soleràs (Garrigues). Un d’ells tenia 34 anys, era nascut a Nonasp (Saragossa) i resident a Barcelona; i l’altre tenia 29 anys, provenia d’Alacant i també residia a Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari