Instantànies que narren la Tortosa del segle XX

Fotografia. Publiquen un llibre en homenatge a Antonio Roca Cid, el retratista del Rastre, qui captura a diari la vida social i quotidiana de Tortosa des dels anys 60

12 marzo 2022 19:00 | Actualizado a 13 marzo 2022 06:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Antonio Roca Cid (1940), conegut com a lo retratista del Rastre, al llarg de la seva vida ha immortalitzat moments de la ciutat de Tortosa. Les seves fotografies testimonien accions quotidianes i socials que recorden com el municipi ha anat canviant al llarg dels anys. En homenatge a la seva trajectòria, el grafista Quimo Panisello, l’historiador Roc Salvadó i la periodista Marina Pallás han treballat a sis mans per crear un llibre que mostra i difon el seu treball, concretament el que va realitzar entre els anys seixanta i vuitanta.

«Quan a Tortosa passa alguna cosa, Antonio Roca sempre hi és, avui en dia continua amb la càmera al coll retratant», expliquen els autors del llibre Antonio Roca Cid. Lo retratista del Rastre. La publicació, editada per Ganzell Edicions, fa un recull de les instantànies del fotògraf, qui va dedicar la seva vida a aquest art que va conèixer de petit gràcies a la càmera que li va regalar la seva àvia. Mitjançant una vuitantena de fotografies acompanyades per textos molt treballats, es mostren els canvis que ha sofert la ciutat del Baix Ebre tant en l’àmbit social com urbanístic. Qui llegeixi el llibre es trobarà amb una edició molt personal i cuidada amb gran atenció als detalls que recorda un àlbum de fotografies, amb un calendari que situa cadascuna de les imatges en el moment en què es van fer, tot marcant la cronologia de Tortosa. Així ho explica Marina Pallás, una de les autores del llibre: «és un homenatge a Antonio Roca Cid, qui encara continua fent fotografies i té un arxiu immens de molt valor. Gràcies a aquest es poden observar canvis que han anat transformant la ciutat».

La presentació del llibre serà el proper dia 1 d’abril a les 17.30 hores a l’Aula Magna del Centre Associat a la UNED de Tortosa on hi participaran els autors, l’historiador i editor de la publicació, Eduard Boada Aragonés i finalitzarà amb una projecció de les darreres imatges capturades pel fotògraf. L’acte estarà amenitzat amb música a càrrec del Conservatori de Tortosa i comptarà també amb la presència d’Antonio Roca Cid.

Un homenatge a Tortosa

El llibre, treballat a partir d’una àmplia selecció de fotografies fetes entre els anys seixanta i vuitanta, permeten conèixer millor la història del Tortosa i del barri natal del fotògraf, el Rastre. Es tracta d’una mirada al passat, a grans esdeveniments de caràcter local històric i popular, de fets que van marcar la història de la ciutat i la seva transformació amb el rerefons del final d’una dictadura i els inicis d’una etapa més democràtica.

D’aquesta manera, el llibre fa un homenatge a Roca, qui ha estat premiat en diverses ocasions, ha ofert diferents exposicions i ha format part de la secció de fotografia del Cercle Artístic i de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, però no només a ell. La publicació fa també «un homenatge a qualsevol persona de Tortosa, que el podrà gaudir perquè hi trobarà gent coneguda, festes, processons i moments especials», destaca Pallás, tot afegint que la gent jove també podrà gaudir del llibre, ja que «veuran un Tortosa molt diferent de la que coneixen».

Comentarios
Multimedia Diari