Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Kronospan incrementa la inversió a Tortosa i podria superar els 400 milions

    La multinacional manté els terminis per treure al mercat el primer tauler de fusta aquest
    mes de desembre, mentre treballa ja en una segona línia de producció per exportar

    19 mayo 2022 18:49 | Actualizado a 20 mayo 2022 14:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La multinacional Kronospan manté els terminis per acabar la construcció de la fàbrica del polígon Catalunya Sud i treure al mercat el primer tauler de fusta aquest mes de desembre. Es tracta d’una primera línia de producció, dedicada a taulers d’aglomerat amb fusta reciclada i destinats al sector del moble, com els que ja produeix a la planta de Burgos. Però de forma paral·lela treballa ja en el projecte de la segona línia de producció, dedicada a la fabricació de taulers denominats OSB, fets amb fusta de pi. Així, la de Tortosa serà la primera planta de l’Estat en produir aquest tipus de taulers, que es destinen al sector de la construcció i es preveuen exportar principalment als països del nord d’Àfrica.

    Les instal·lacions que s’estan aixecant actualment al polígon Catalunya Sud ja preveuen aquesta segona línia de producció, de la que ara s’estan acabant de definir els detalls i no té encara una data concreta de posada en marxa, segons afirma Francisco Javier Martínez, administrador de Kronospan. Així, la inversió inicial de l’empresa a l’Ebre s’ha multiplicat. Si amb la primera fase es preveia una inversió de 275 milions, ara la previsió és que superi els 400, segons confirma Martínez.

    Per a la línia de taulers OSB l’empresa requereix de facilitats per accedir a fusta de pi, que es troba en abundància al massís del Port, i també d’una logística que faciliti l’exportació, a través del tren i del port de Tarragona, amb qui l’empresa ja ha contactat.

    Ramal ferroviari i port

    Pel que fa al ramal ferroviari fins a la indústria, l’empresa disposa d’un pre-projecte que ja ha plantejat a la Generalitat. En la visita del president Pere Aragonès a les obres el passat mes de març, se li van plantejar també les necessitats de fusta verge per a aquesta segona línia de producció. «El que fem en talar arbres no és malmetre els boscos, al contrari: aclarim la muntanya i afavorim el seu manteniment. Perquè no s’empren pins grans i sans, sinó aquells arbres petits i que han nascut malament, que trauen espai als altres», afirma Martínez.

    Per què Tortosa?

    Pel que fa als taulers d’aglomerat, la matèria primera són restes de fusta, mobles en desús provinents de deixalleries, palets i altres elements que es netegen i se’ls hi dona una nova vida, per tornar a destinar-los al sector del moble, expliquen des de l’empresa.

    F. Javier Martínez (administrador de Kronospan) «La situació de Tortosa és estratègica, a dos hores de Barcelona, València i Saragossa»

    En aquest sentit, van escollir Tortosa per la seua situació estratègica entre tres grans ciutats, a dues hores aproximadament de Barcelona, València i Saragossa; llocs d’on s’abasteixen i on també tenen bona part dels seus clients, a més del sud de França. «Els nostres clients són grans indústries o magatzems de distribució, que serveixen al seu torn a fàbriques mitjanes i petites».

    $!Una altra panoràmica de la construcció d’aquesta gran fàbrica de producció de panells de fusta. Foto: Joan Revillas

    Des de l’empresa també s’agraeix a l’Ajuntament de Tortosa, l’Aldea i la Generalitat (Acció) les facilitats donades per a la implantació industrial.

    Les previsions de producció de Kronospan a Tortosa són uns 2.000 metres cúbics de taulers al dia, el que suposa uns 60-70 camions diaris. «La comanda mínima que acceptem són tres camions», detalla Martínez.

    Clúster

    El sector del moble de la Sénia, situat a uns 35 quilòmetres, està format majoritàriament per empreses petites i mitjanes de fabricació de mobiliari. «Hi tindrem relació segur, especialment pel que fa a la recepció dels seus residus del moble», afirma l’administrador a preguntes del Diari.

    La multinacional, que té presència a la major part de països d’Europa, Estats Units i Xina, impulsarà també un clúster d’empreses del sector al seu voltant. En aquest sentit, des de la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa es treballa ja en una ampliació del polígon Catalunya Sud. De fet, ja hi ha diverses empreses, proveïdors i distribuïdors, que els han mostrat el seu interès per instal·lar-se també a Tortosa.

    190 treballadors en cinc torns

    Kronospan crearà uns 190 llocs de treball directes. La major part correspon a operaris, que treballaran en cinc torns, ja que la planta no para en tot l’any (només pels treballs de manteniment). Amb tot, la fàbrica arrencarà de forma gradual, en tres torns, i els cinc es preveu que es posin en marxa al juny del 2023.

    L’empresa ha iniciat ja la contractació de personal qualificat, d’administració i càrrecs de gestió intermitjos, part dels quals s’hauran de desplaçar durant un temps a Burgos per conèixer el funcionament de l’empresa.

    Martínez: «Els principals perfils de professionals que requerim són mecànics, elèctrics i electrònics»

    Encara no ha començat la selecció de personal pel que fa als operaris, tot i que la multinacional durà a terme aquesta tasca en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Es tracta de perfils de formació professional, principalment mecànics, elèctrics i electrònics. Els sindicats a les Terres de l’Ebre han valorat els sous que ofereix l’empresa, tenint com a referència les plantes que ja estan en funcionament a Burgos capital i a Salas de los Infantes (província també de Burgos). «Creiem que és un bon lloc per a treballar, s’hi pot fer carrera», destaca l’administrador.

    Respecte a les contaminació que pot generar aquesta mena d’indústria, Martínez admet que la seua activitat genera unes emissions, «però ens atenem a les normatives i passem els controls més estrictes».

    Comentarios
    Multimedia Diari