Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Audiència obliga ACS a tornar 209 milions d’euros pel projecte Castor

Avala la decisió de la CNMC d’exigir la devolució dels imports rebuts entre el 2014 i el 2017

22 septiembre 2023 10:43 | Actualizado a 22 septiembre 2023 10:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Audiència Nacional ha desestimat el recurs presentat per la societat Escal UGS, controlada per ACS, contra la resolució del 2019 de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) que l’obligava a reintegrar al sistema 209,7 milions després del fallit magatzem subterrani de gas Castor.

A més, l’Audiència Nacional ha imposat a la demandant el pagament de les costes processals. Contra aquesta sentència es pot interposar un recurs de cassació en un termini de 30 dies.

L’esmentada resolució de la CNMC resolia el procediment de revisió d’ofici de les liquidacions definitives del 2014, 2016 i 2017 de les activitats regulades del sector del gas natural amb relació als pagaments efectuats a Escal per l’emmagatzematge de Castor. A més, declarava l’obligació d’Escal de reintegrar el sistema, en un termini de quinze dies, 209.721.751,27 euros.

Escal va aconseguir el 2008 la concessió de l’explotació de l’emmagatzematge de gas natural, ubicat davant de la costa de Castelló. Tot i això, a causa dels moviments sísmics registrats el 2014 es va acordar la hibernació de la instal·lació, així com l’extinció de la concessió.

A més, s’assignà a Enagás l’administració de les instal·lacions associades al magatzem i s’acordà el pagament de determinades quantitats per a l’extinció de la totalitat de les obligacions econòmiques derivades d’aquesta concessió. Aleshores es va reconèixer com a valor net de la inversió la suma de 1.350,7 milions.

El 2015, el Ministeri d’Indústria va quantificar els drets retributius d’Escal a 295,5 milions en concepte de retribució financera i 42,2 milions pels costos d’operació i manteniment del magatzem durant el període transcorregut entre la posada en servei provisional i la seva entrada.

De la liquidació definitiva de les activitats regulades del sector del gas natural corresponent a l’exercici 2014, es va reconèixer a Escal 253,3 milions en concepte de retribució financera.

Posteriorment, el 2016, es va declarar nul·la la liquidació definitiva del 2014, així com les liquidacions definitives del 2016 i del 2017 i, en conseqüència, es declarava l’obligació d’Escal de reintegrar al sistema gasístic gairebé 210 milions, inclosos interessos.

Segellament dels pous

Cal recordar paral·lelament que el govern espanyol va acabar donant llum verda la passada primavera a la declaració d’impacte ambiental (DIA) que ha de permetre segellar definitivament i abandonar els pous del fracassat magatzem de gas submarí Castor.

La DIA preveu ara que, mitjançant una unitat d’operació -Jackup MODU-, s’instal·lin 37 taps als tretze pous, 22 dels quals fent servir la perforació mecànica. En quinze casos s’emprarà la tècnica PWC, amb detonacions al subsol marí.

Enagás calculava fa tres anys el cost de tot plegat en uns 70 milions d’euros. La DIA preveu el desplegament del projecte en tres fases diferents. El principal dels riscos previstos és el possible vessament d’hidrocarburs.

El que fa l’alt tribunal
és descartar el recurs d’Escal UGS, que va promoure el projecte
Comentarios
Multimedia Diari