Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    L’excavació al jaciment de Sant Jaume reprèn el ritme anterior a la Covid-19

    Una trentena de voluntaris en total, dividits en dos torns, participen en la 24a campanya que dura fins al 20 d’agost

    31 julio 2022 19:51 | Actualizado a 01 agosto 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Consolidar els murs que han cedit a l’interior de l’assentament i acabar d’excavar aquells àmbits encetats en anys anteriors són les prioritats que es marca el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona (GRAP-UB) en la 24a campanya d’excavacions al jaciment de Sant Jaume-Mas d’en Serrà, d’Alcanar.

    El GRAP espera finalitzar l’àmbit 7 (l’espai de culte) on ja s’ha arribat a la roca mare i actuar sobre l’accés principal per fer-lo més transitable. També es continuarà treballant en tres àmbits de la zona nord i central del jaciment, on no s’ha actuat des de l’any 2019 i encara no se sap exactament de quin tipus de construcció es tracta.

    Les primeres feines que s’han fet des que es va iniciar la campanya el 23 de juliol han estat la retirada dels plàstics que protegeixen el lloc i arrencar l’herba que hi ha crescut. «N’hem trobat més que en anys anteriors per les pluges que hi ha hagut. Tot i això, hem comprovat que la forta tempesta de l’1 de setembre no ha afectat el jaciment», comenten les directores de la campanya Carme Saorin i Marta Mateu.

    Les excavacions es perllonguen fins al 20 d’agost i, enguany, com ja es feia abans de la pandèmia, s’han pogut organitzar dos torns, amb una quinzena d’estudiants en cadascun dels torns de dues setmanes. La majoria de participants procedeixen de la UB, però també n’hi ha de l’Autònoma, de Castelló i de València.

    A més, s’han apuntat voluntaris d’Alcanar i la Ràpita, «el que demostra que els veïns del territori valoren la importància del patrimoni que tenim», segons les directores de la campanya.

    Jornada de portes obertes

    Una de les novetats d’enguany és el canvi de data de la jornada de portes obertes. Fins ara, es feia l’últim diumenge de la temporada, aquesta vegada, es durà a terme el dissabte 13 d’agost, quan encara faltarà una setmana per acabar la campanya.

    Les persones que volen anar a la jornada es desplacen en vehicles des d’Alcanar fins al jaciment on se’ls expliquen les novetats.

    L’equip del GRAP també tindrà l’oportunitat de donar a conèixer la importància de Sant Jaume en tres congressos a la tardor. La difusió s’iniciarà al X Congrés Internacional d’Estudis Fenicis i Púnics a l’illa d’Eivissa entre els dies 17 i 21 d’octubre. La següent cita serà el IV Congrés d’Història d’Alcanar programat l’11, 12 i 13 de novembre. A més, per les mateixes dates, participaran en la segona Jornada d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre.

    Alcanar va organitzar ‘Contactes’, un simposi d’arqueologia ibèrica i preibèrica els dies 24 i 25 de novembre de l’any 2006, amb la presència d’especialistes d’arreu.

    Fenici o indígena?

    La gran quantitat de material fenici que s’hi ha trobat i la peculiaritat de la construcció fa replantejar als arqueòlegs l’origen. La primera hipòtesi del GRAP apunta que es tractaria d’una gran casa fortificada on viuria el cabdill del Complex Sant Jaume, el qual inclouria també la Moleta del Remei, a Alcanar, la Cogula, la Ferradura i el Castell d’Ulldecona.

    Però el cap era indígena o fenici? Caldrà esperar encara unes quantes campanyes per trobar la resposta a l’enigma.

    Comentarios
    Multimedia Diari