La baixa presència de larves de mosca negra a l'Ebre retarda el primer tractament

Els resultats del primer mostreig realitzat la setmana passada porten els tècnics a endarrerir la lluita contra la plaga

19 mayo 2017 22:54 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El primer tractament contra les larves de la mosca negra al riu Ebre no s’iniciarà fins a mitjan mes de maig. Aquesta és la conclusió de l’àrea de Salubritat Pública del Copate després de detectar una molt baixa presència de larves en un primer mostreig realitzat la setmana passada.

La planta aquàtica anomenada Potamogeton pectinatus, hàbitat idoni per al desenvolupament de l’insecte, ha iniciat tot just ara el seu desenvolupament vegetatiu després de prop de tres mesos d’alts cabals i alerta per riuada controlada. Així la vegetació detectada ha estat vella i amb una gran acumulació de sediments al seu damunt. En aquestes condicions, la presència de larves han estat molt baixa, d’una o tres per quilo de macròfit.

La decisió dels tècnics ha estat la d’esperar dues setmanes més per a realitzar un nou mostreig, a l’espera que la massa vegetal sigui més important, i sobre ella una densitat larvària major suficient per programar el primer tractament de la temporada.

De fet, no fou fins ahir que el Govern de la Generalitat aprovà el pla d’actuació per controlar les plagues de la mosca negra i mosquit a l’Ebre, el Segre i el Ter per al període 2015-2017. En total es destinaran 2,12 milions d’euros en tres anys aportats per diversos departaments de la Generalitat.

El pla manté l’actual metodologia de treball, primer un mostreig de l’estat larvari de la plaga, a continuació un seguiment dels factors ambientals per determinar el millor dia per realitzar el tractament i, en acabar, el tractament aeri en helicòpter en diversos punts del riu Ebre. El tractament empra un insecticida biològic específic i selectiu per a aquests tipus d’insectes. La Generalitat remarca que els tractament obtenen una mortalitat de les larves superior al 98 per cent de mitjana.

El director de l’àrea del Copate, Raül Escosa, preveu que el primer tractament i els successius a partir de llavors permetran controlar el període de màxima explosió de la plaga, situada als mesos d’estiu. Tot i això, admet que la primera generació de mosca negra no s’ha pogut tractar, fet que els veïns ebrencs propers al riu Ebre han pogut constatar.

Escosa precisa que els ciutadans poden haver rebut picades de mosca negra però reitera que la seva presència, a hores d’ara, és escassa. Així doncs, les picades poden correspondre a la mosca negra però també al mosquit i al mosquit tigre.

En aquesta línia, la Generalitat indica que la metodologia de control del mosquit a les zones naturals i arrossars de l’Ebre serà similar a anys anteriors. El període de vigilància i mostreig dels focus larvaris es fa entre març i octubre. La vigilància a les zones naturals engloba una superfície aproximada de 8.000 hectàrees i la vigilància als arrossars de 7.300 hectàrees. El producte utilitzat per al tractament és també el Bti, per no malmetre la resta de la fauna de la zona.

Comentarios
Multimedia Diari