La Banda Municipal d'Alcanar, un promotor de la música a l'Ebre

L'entitat potencia aquesta disciplina dins i fora del terme municipal canareu, i amenitza alguns actes, a més de fer concerts per diferents llocs

19 mayo 2017 16:35 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La fundació de la Banda Municipal d’Alcanar està datada el 3 de juny de 1845, quan al pas de la Reina Isabel II de Borbó per Alcanar aquesta concedeix la petició d’una «música per a Alcanar» a l’escultor canareu Miquel Gisbert, en reconeixement a un treball que aquest havia realitzat al Monestir de Santa Maria de Benifassà. Aquesta data la converteix en una de les bandes més antigues de Catalunya. Des de llavors, diversos mestres-directors han estat al capdavant de la seva direcció: Gisbert, J. Castell, Frías, Codorniu, J. Quiles i R. Bardissa, fins arribar a Pascual Arnau Beltran, qui des de 2002 dirigeix la Banda. Actualment, compta amb 90 músics, els quals prèviament fan el seu pas per la Banda Infantil i la Banda Juvenil, fruit de l’ensenyament musical que ofereix l’Escola Municipal de Música d’Alcanar. En aquesta s’imparteixen classes per a l’aprenentatge de llenguatge musical, instrument, conjunt instrumental i perfeccionament d’instrument. A la vegada, també es prepara els músics per a l’accés als Conservatoris Professionals de Música del territori.

La Banda Municipal de Música d’Alcanar, amb el suport de l’Ajuntament, està destinada a promoure la cultura musical dintre i/o fora del terme municipal canareu, i a amenitzar els actes festius, oficials i culturals. A nivell d’actuacions en primer lloc, la banda amenitza els actes festius d’Alcanar i també acompanya altres actes religiosos.

Les actuacions

A més, la banda programa cada any una sèrie de concerts al municipi, amb la col·laboració de la Regidoria de la Banda Municipal i de l’Ajuntament d’Alcanar, entre els quals: Concert de Primavera, Concert d’Estiu a Les Cases d’Alcanar, Festival de Bandes de Música del Remei, i Concert de Santa Cecília. Tanmateix, realitza concerts d’intercanvi amb altres Bandes i entitats musicals de Catalunya, de l’estat espanyol i de fora d’aquest, entre els quals cal destacar els realitzats amb el ‘Complesso Bandístico Fornovese de Fornovo di Taro’ (Itàlia, 1989), amb la ‘Sociedade Filarmonica Matos Galamba’ d’Alcácer do Sal (Portugal, 2003), amb la ‘Banda de Música la Tafallesa’ (Navarra, 2007), les actuacions realitzades a Bordères sur l’Echez (França, 2009), amb la Banda de Música Santa Cecília de Dosbarrios (Toledo, 2014), amb el Concerto d’Armonia Valtaro (Alcanar, 2014), o amb la Banda de Música de Cortes (Navarra, 2016), entre d’altres.

Al llarg de la història recent de l’entitat cal destacar el Concert de Celebració del 150è aniversari realitzat a Alcanar amb la participació de músics i ex-músics (1995); el realitzat a l’Auditori Pau Casals del Vendrell (2006); els concerts a l’Auditori de Barcelona en el marc del Vè i XIè Festival de Bandes de Música Catalanes (2006 i 2012); el del Palau de Congressos de Peníscola (2009); la participació en el III Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia (2009), on la Banda va rebre el 2n premi de Segona Secció; i la participació en el 128è Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’ (2014). Recentment, el concert en el marc del V Cicle de concerts ‘Reus a 4 Bandes’, celebrat al Teatre Bartrina de Reus (2016). La Banda forma part de la Federació Catalana de Societats Musicals i cada any participa en la Trobada de Bandes de Catalunya.

La Banda té la seva web en aquesta direcció:www.bmmalcanar.wordpress.com; i també es pot trobar a facebook, instagram i twitter.

Comentarios
Multimedia Diari