La cabra blanca de Rasquera torna a ser protagonista aquest cap de setmana

El municipi de la Ribera d’Ebre recupera la Fira Ramadera i d’artesania després de dos anys de parada a causa de la pandèmia

25 abril 2022 18:10 | Actualizado a 26 abril 2022 08:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de dues edicions sense celebrar-se a causa de la situació sanitària, Rasquera recupera un dels seus actes més emblemàtics, la Fira Ramadera i d’artesania. Aquesta fira, que conserva trets d’una mostra de bestiar tradicional, posa en relleu la cabra blanca de Rasquera, una espècie autòctona de la zona.

L’esdeveniment, que arriba a la seva XXXV edició, tornarà a celebrar-se aquest cap de setmana sense canvis significatius, ja que es tracta d’una proposta a l’aire lliure. El més destacat serà la baixada dels ramats de cabra blanca, una espècie que habita entre la Serra de Cardó i la de Tivissa, i els d’ovella d’aquestes mateixes serres. Això, en concret, serà diumenge al migdia, però durant tot el cap de setmana es podrà gaudir d’altres activitats. Tant dissabte com diumenge, hi haurà tallers de ceràmica, de llata, tastos de vins o animació infantil i parades amb productes artesans i locals.

En paraules d’Àngels Llombart, alcaldessa de Rasquera, la Fira «posa en aparador els productes locals que més ens identifiquen, com els pastissets, el vi, l’oli, els formatges o la pauma». L’alcaldessa afegeix que «diumenge al matí, farem una rostida on es podran tastar de tapes de cabra blanca. Es tracta d’una espècie que es dedica només a la carn. Per aquest motiu, fem aquesta activitat, perquè la gent ho provi».

La baixada dels ramats

El tret més significatiu de la fira són els ramats. Segons Llombart, es tracta de l’única fira que encara fa la baixada dels ramats, tal com es feia antigament.

«No som aparador de res, el que reivindiquem és que som l’única fira que depèn dels ramats, si aquests no baixen, la fira es perd. Sense la cabra blanca som una fira més de producte local, artesanal i de proximitat», afirma l’alcaldessa, tot detallant característiques d’aquesta espècie com que és «una raça autòctona que pastura, no està en corrals. Si el temps és bo, s’alimenta del mont. Si és un any de sequera o hi ha algun altre problema, l’aliment s’ha de reforçar, però és un animal molt salvatge».

La fira, que solia ser un punt de trobada entre pastors, tractants de ramats i altres per fer compravenda d’animals, ha contribuït a difondre el coneixement sobre aquesta espècie endèmica, al mateix temps que també dona rellevància a l’ofici del pastor.

El consistori, que organitza l’esdeveniment, també va contribuir el 2010 a la creació de l’Associació de Ramaders de Cabra Blanca de Rasquera (ARCABRA), que vetlla pel coneixement sobre aquesta l’espècie, que no es troba en cap altre lloc, i la seva conservació i qualitat. Amb aquest objectiu, l’ajuntament també fa la contractació d’un tècnic per donar suport a l’associació.

Comentarios
Multimedia Diari