La campanya de navegació fluvial s'ajorna per l'alt cabal de l'Ebre

No s'ha pogut realitzar el condicionament del canal navegable ni dels embarcadors inundats

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

L’alt cabal del riu Ebre, amb uns 1.400 metres cúbics per segon ahir al seu pas per Tortosa, impedirà l’inici de la campanya de navegació fluvial prevista per avui mateix. L’Institut per la Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), organisme públic de la Generalitat encarregat de garantir la navegabilitat i tots els serveis necessaris, ha hagut d’ajornar sense dia l’inici de la campanya per les condicions actuals del riu.

Des de principis d’any l’Ebre ha portat uns cabals molt importants (en alguns moments per sobre dels 1.800 metres cúbics per segon) que han impedit els treballs previs necessaris, com són la senyalització del canal navegable amb boies, o la posada a punt dels embarcadors, ja que la majoria van quedar inundats amb la crescuda.

Aquests serveis, juntament amb el de vigilància i l’assistència a embarcacions, el servei mòbil de desinfecció de les barques (per no expandir més la plaga del musclo zebrat) i l’accionament de les comportes per superar el desnivell de la resclosa de Xerta, són indispensables per iniciar la campanya de navegació fluvial amb totes les garanties, segons ha posat de relleu l’Idece.

El riu va baixar a nivells aptes per a la navegació entre els dies 14 i 24 de març, però l’arribada de la primavera i el desgel, juntament amb el temporal que va afectar el territori la setmana passada, han incrementat novament els cabals, amb el desembassament dels pantans i l’aportació dels barrancs i afluents. Així, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) preveu per aquests dies de Setmana Santa un cabal al tram final del riu de 1.200 metres cúbics per segon. Per seguretat, la navegació es manté tancada per sobre dels 800 metres cúbics i per sota dels 78, en els casos contraris de falta de cabal.

L’Idece fa aquestes recomanacions per seguretat però no té capacitat efectiva per prohibir la navegació fluvial. Així, es preveu que una embarcació de vigilància recorri aquests dies el canal navegable entre Amposta i Ascó per tal d’avisar els possibles usuaris i assistir-los en cas d’emergència. En tot cas, es recorda que les condicions actuals desaconsellen la navegació a tot tipus d’embarcacions:llaguts, embarcacions de motor i també piragües.

De moment, no hi ha una data fixada per a l’inici de la campanya;tot dependrà de l’evolució del riu Ebre.

Les perjudicades són les empreses turístiques i d’activitats fluvials, que tenien força reserves per aquestes vacances de Setmana Santa i que ara s’hauran d’anul·lar.

Comentarios
Multimedia Diari