La central nuclear d’Ascó renova el permís d’explotació per deu anys més

El Ministeri per a la Transició Ecològica va signar l’ordre el 27 de setembre i està pendent de publicar-se al BOE

02 octubre 2021 21:10 | Actualizado a 03 octubre 2021 06:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La central nuclear d’Ascó ja té l’autorització oficial per operar deu anys més. Segons ha pogut confirmar el Diari, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va signar el 27 de setembre l’ordre que renova l’autorització d’explotació, que vencia justament ahir, 2 d’octubre de 2021. La resolució no ha estat publicada encara al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), com és preceptiu, però sí que s’ha comunicat ja de forma oficial a l’operador de les plantes Ascó I i II, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que d’aquesta manera pot continuar amb la seva normal activitat.

Segons han detallat al Diari fonts del Ministeri, l’ordre autoritza el funcionament d’Ascó I nou anys més, fins l’1 d’octubre del 2030, mentre per a Ascó II són deu anys, fins l’1 d’octubre de 2031.

El passat mes de juliol, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un informe favorable a la renovació de la concessió, que va ser remès al Ministeri per a la Transició Ecològica, encarregat de l’ordre oficial per autoritzar-la tal i com s’estableix al Reglament d’Instal·lacions Nuclears i Radioactives.

La decisió adoptada pel ple del Consell de Seguretat Nuclear es recolzava tant en la comprovació del correcte funcionament de la central i del manteniment del «nivell adequat de seguretat per a continuar la seva operació», com en la constatació de la capacitat de la instal·lació per a donar resposta a requisits normatius actuals de major exigència als estrictament requerits en el seu disseny original.

Igualment, segons el CSN, es van tenir en compte les propostes de millora de la seguretat que el titular va realitzar com a resultat de la Revisió Periòdica de la Seguretat, a més de la verificació del compliment per part del titular dels requisits de l’autorització concedida l’any 2011. L’informe favorable està basat en els resultats de l’avaluació, continguts en un conjunt de nombrosos informes tècnics especialitzats. D’igual manera, contempla la informació procedent de les inspeccions i altres processos de supervisió i control realitzats per a la central durant la vigència de l’actual autorització per part del Consell.

Els dictàmens emesos per l’òrgan regulador espanyol inclouen deu límits i condicions als quals quedarà sotmès el funcionament de la unitat I en aquest nou període, i onze límits i condicions als quals quedarà sotmès el funcionament de la unitat II de la central nuclear riberenca.

Entre altres qüestions, des del CSN també es va informar favorablement la sol·licitud de renovació de l’autorització de protecció física presentada pel titular per a les unitats I i II d’Ascó. Aquesta autorització entra en vigor simultàniament i pel mateix termini pel qual s’ha establert la nova autorització d’explotació. Així mateix, també es va mostrar a favor de la proposta de revisió del Pla de Gestió de Residus Radioactius i del Combustible Gastat associat a l’operació a llarg termini de la instal·lació; un document preceptiu a presentar pel titular per a la renovació d’autorització d’explotació.

Supervisió internacional

De forma paral·lela, aquest estiu la central d’Ascó va rebre una missió de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), orientada a l’avaluació de les accions preparatòries de la planta per a afrontar l’operació a llarg termini. Sota la denominació de Missió SALTO (de l’anglès d’Aspectes de Seguretat de l’Operació a llarg termini), un equip d’11 experts procedents de 8 països (l’Argentina, Bèlgica, Bulgària, Eslovènia, França, Països Baixos, República Txeca i Suècia), van inspeccionar les instal·lacions amb l’objectiu de constatar el grau d’implementació de les mesures necessàries per a garantir, «d’acord amb els més alts estàndards internacionals de seguretat», l’operació a llarg termini de la central. ANAV ha sol·licitat de manera voluntària aquesta avaluació, i la d’Ascó ha estat la primera central nuclear espanyola a sotmetre’s a aquest programa de l’OIEA. El procés es va iniciar l’any 2019 amb una avaluació preliminar i s’estendrà, en les seves diferents fases de seguiment, fins a l’any 2025.

Comentarios
Multimedia Diari