La CHE recorre l´Ebre per detectar la presència de caragol poma

Es du a terme una nova campanya de prospeccions, amb piragua, per veure si l´espècie invasora està remuntant el riu

19 mayo 2017 22:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va iniciar ahir una nova campanya de prospeccions per detectar la possible presència de caragol poma al riu Ebre, en el tram entre Tortosa i Amposta. Si no s’actua, el riu pot esdevenir un punt d’expansió de l’espècie invasora, que actualment està present i afecta la xarxa de reg, els desguassos i camps d’arròs del marge esquerre del delta de l’Ebre.

Els treballs han estat encarregats per l’organisme de conca a l’empresa Paleoymás i s’allargaran durant tres dies, fins demà diumenge.

Els tècnics d’aquesta empresa recorreran les dues ribes del riu entre les dues ciutats, amb piragua i amb el suport d’altres tècnics des del terra, durant el dia i també durant la nit, ja que és el moment en què el caragol poma aprofita per a fer les seves postes. L’ús de piragües permet els ‘observadors’ arribar millor a la vegetació de ribera i comprovar si hi ha o no exemplars de l’espècie invasora.

En les zones amb escassa profunditat, amb menys d’un metre de calat, la prospecció es realitza amb mirafons (batiscopis) i instruments manuals de captura (xarxes, bastons telescòpics amb cassó còncau a l’extrem,..).

Els treballs es duen a terme en un tram de riu que ja no és Zona de Domini Públic Hidràulic sinó Zona de Domini Públic Marítim-Terrestre, i per tant la Confederació Hidrogràfica no hi és competent. Segons detalla al Diari la cap del Servei de Control d’Estat Ecològic de la CHE, Concha Durán, l’objectiu és col·laborar amb la resta d’administracions en la lluita contra l’espècie invasora, determinar quina és la seva presència al riu Ebre i si està remuntant les seves aigües. «Encara no està clara quina pot ser la incidència ecològica de la presència de caragol poma al riu, però cal tenir en compte que l’efecte d’espècies invasores és la segona causa de pèrdua de la biodiversitat al medi natural», comenta Durán.

En la campanya duta a terme l’any passat es va localitzar i eliminar un focus aigües avall de Tortosa, format per 699 caragols adults i més de 2.000 postes. Ara es vol comprovar si aquest focus ha quedat eliminat definitivament i corroborar que no n’hi hagi cap altre. També es vol determinar si les avingudes i alts cabals del passat hivern han tingut alguna incidència.

Comentarios
Multimedia Diari