La CHE retira 91 postes i 5 exemplars de caragol poma entre Tortosa i Amposta

Moltes postes s'han trobat en indrets freqüentats per pescadors, per la qual cosa es demana conscienciació ciutadana

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Temas:

Després de tres dies i dues nits de prospeccions, realitzades el passat cap de setmana, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha retirat, del tram del riu Ebre entre Tortosa i Amposta, 91 postes i 5 exemplars adults de caragol poma. Segons Concha Durán, cap del Servei de Control de l'Estat Ecològic de la Qualitat de les Aigües de la CHE, el caragol "no remunta el riu", però les postes trobades en punts associats a la pesca provoques petites noves introduccions de la plaga. Per això, ha apel·lat a la "conscienciació ciutadana" i ha recordat que la llei prohibeix "l'ús del caragol poma com a esquer viu". Amb els resultats d'aquesta campanya una taula de treball decidirà les properes actuacions.

Tècnics de l'empresa Paleoymás, contractats per la CHE, han estat els encarregats de fer una campanya de prospeccions en piragua, resseguint les dues ribes del riu entre Tortosa i Amposta, per detectar i retirar exemplars i postes de caragol poma. Una feina que han fet també durant la nit, el moment que les femelles aprofiten per pondre els ous. Finalment, i després de tres dies i dues nits de treballs, han retirat 91 postes i 5 exemplars adults, tres femelles i dos mascles. A més, de tota la zona prospectada han localitzat tres punts amb una gran quantitat de postes, un d'ells molt proper a Tortosa i els altres dos més a prop d'Amposta.

Analitzant els resultats de la feina feta la CHE ha extret diverses conclusions. Entre elles, el fet que diverses postes s'hagin trobat en punts freqüentats per pescadors. En aquest sentit, ha demanat conscienciació social i ha recordat que l'ús del caragol poma com a esquer viu està prohibit. Així, la responsable del Servei de Control de l'Estat Ecològic de la Qualitat de les Aigües de la CHE, Concha Durán, ha apuntat que el caragol "no remunta el riu", però que les actuacions d'alguns pescadors, per desconeixement, provoquen petites noves introduccions de la plaga.

Com a punt positiu han observat que al focus principal de Tortosa, sobre el qual es va actuar l'any passat, només s'hi han trobat postes esporàdiques. Això, ha assegurat Durán, indica que la feina de desbrossament de vegetació i d'eliminació d'exemplars i postes "va ser molt efectiva". De fet, durant l'última campanya, que es va fer al novembre, es van retirar més de 2.000 postes i 700 exemplars de caragol poma. També ha comentat que és probable que les avingudes i els elevats cabals d'aquest passat hivern hagin afavorit a "arrossegar" el caragol poma aigües avall.

La CHE, que forma part d'un grup de treball amb el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i la Generalitat de Catalunya, comunicarà aquestes conclusions a les dues administracions. Una taula de treball decidirà quines són les properes actuacions contra la plaga del caragol poma que es realitzaran a la zona afectada. En aquesta línia, Durán ha avançat que, segurament, una de les conclusions a què arribarà la taula és la necessitat de realitzar una feina de revisió, fins aconseguir "estar segurs que hem retirat tots els exemplars adults de caragol poma de les postes que s'han trobat".

Comentarios
Multimedia Diari