Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La cimentera d’Alcanar, punta de llança per a la descarbonització del sector

Al 2025 posarà en marxa el PERTE per millorar el procés de fabricació de clínquer, producte intermedi per fer el ciment

25 julio 2024 13:36 | Actualizado a 25 julio 2024 13:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El ministre d’Indústria, Jordi Hereu, ha visitat aquest dijous la fàbrica de la multinacional Cemex a Alcanar, per conèixer els projectes de descarbontizació que té en marxa. Entre aquests, destaca el que ha rebut un ajut de 3 milions d’euros per part de l’administració, en el PERTE (projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica) de descarbonització industrial.

El projecte, emmarcat en el full de ruta de Cemex, contribuirà a la descarbonització del procés de fabricació de clínquer, producte intermedi per a la fabricació de ciment, mitjançant l'increment de l'ús de combustibles sòlids recuperats (CSR), en substitució de combustibles d'origen fòssil. El projecte inclou una instal·lació de pretractament dels CSR per a reduir la seva grandària i humitat, augmentant el seu poder calorífic i aconseguint un increment en l'eficiència del coprocessat o valorització energètica d'aquests residus.

Segons ha detallat Benjamín Cabrera, director d'Operacions i Tècnica de Cemex a Espanya, els tres milions s’inverteixen directament a la planta d’Alcanar, que és una de les fàbriques que Cemex està emprant a nivell mundial com a punta de llança per als projectes innovadors per arribar a la meta de descarbonització.

El projecte tractor presentat a la convocatòria del PERTE inclou dos projectes primaris i la seva posada en marxa està prevista al 2025. El primer permetrà aconseguir un consum de fins a un 60% de combustibles alternatius mitjançant la valorització energètica de residus el destí actual dels quals és l'abocador. Amb això es reduirà l'ús de combustible d'origen fòssil en un 35%, aconseguint una reducció d'emissions de 33.711 tones de CO2₂ anuals. El segon, permetrà augmentar l'eficiència energètica en la producció d'aire comprimit, aconseguint un estalvi energètic d'un 25% i una reducció d'emissions de 335 tones de CO₂ anuals. A través de la centralització de la producció d'aire comprimit de la planta en un únic punt, se substituiran 14 compressors existents, per dos únics compressors de major potència i més eficients, interconnectats entre ells. Això permetrà un estalvi energètic de 2.143,6 MWh anuals.

Aquesta tecnologia ampliarà les possibilitats de l'ús de residus en el sector cimenter al mateix temps que permetrà incrementar el nivell de substitució de combustibles fòssils, segons la companyia. «Aconseguirà també una reducció a les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, garantint un procés estable i una producció d'alta qualitat», ha explicat Cabrera.

El projecte podrà replicar-se en altres plantes de ciment de Cemex a Europa i altres continents en els quals és present la multinacional.

Segons ha recordat Hereu, el sector del ciment té un pes important a nivell de tot l’Estat, amb 9 grups i 32 fàbriques, «i és evident que ha de descarbonitzar els seus processos de producció». «Estem en un procés de modernització, d’utilització de noves energies, de major eficiència productiva per descarbonitzar i per assegurar el present i futur d’aquesta indústria», ha remarcat.

PERTES

Segons dades del Ministeri d’Indústria, les cimenteres han presentat 12 projectes amb una inversió de 234 milions d’euros a la primera convocatòria del PERTE de descarbonització industrial. En total, aquestes inversions permetrien evitar l'emissió de 572.000 tones de CO₂ a l'any, equivalent al 10% de les emissions de les empreses sol·licitants.

Comentarios
Multimedia Diari