La Comissió per la retirada de símbols franquistes de Tortosa celebra que s'hagi fixat la data per treure el monument

Reclamen que no es demorin els treballs i que es museïtzi l'espai: "És una vergonya monumental que encara el tinguem"

| Actualizado a 23 mayo 2021 17:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comissió per la retirada de símbols franquistes de Tortosa ha celebrat aquest diumenge que el Govern hagi fixat el 18 de juliol com la data per començar a retirar el monument franquista, situat al mig del riu Ebre al seu pas per la ciutat tortosina. L'entitat ha demanat que es compleixi el calendari d'actuacions i que no es demori més la seva retirada. "És una vergonya monumental que encara el tinguem", ha afirmat a l'ACN Marissa Panisello, membre de la comissió. El col·lectiu considera que és una "vergonya històrica" que hagin passat 55 anys d'ençà que el dictador va inaugurar el monòlit. A més, esperen que no s'admetin a tràmit cap dels recursos interposat per aturar la seva retirada i que les autoritats museïtzin l'espai.

Preguntada sobre el simbolisme de la data triada per iniciar els treballs de desmuntatge, Panisello ha assenyalat que hi ha altres dates simbòliques, com el 21 de juny de 1966, quan el dictador Francisco Franco va inaugurar el monument. Amb tot, ha subratllat que el més important és que el retirin. "Més que les dates valorem que el treguin, enguany que Tortosa és la Capital de la Cultura Catalana podrem celebrar que aquest llast desaparegui de la ciutat, perquè ho ha estat durant 55 anys, és una vergonya històrica i indignant per a tota la gent que ha patit la dictadura franquista", ha dit.

Pel que fa a les accions judicials i administratives impulsades per entitats com el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa (Corembe), Panisello confia que no prosperin. "La por sempre existeix, esperem que cap jutge ho admeti a tràmit perquè és clarament un monument franquista", ha argumentat. I en aquest sentit, ha recordat que des del 2007 hi ha en vigor la llei de Memòria Històrica.

Un cop el monument franquista estigui retirat, l'entitat proposa que l'espai es museïtzi i que serveixi per explicar les raons per les quals s'ha tardat tants anys a desmuntar el monòlit franquista. "Tortosa va ser front de guerra, es van tirar moltes bombes aquí i es va patir molt, penso que cal lligar-ho tot, el monument es va fer 25 anys després pels franquistes per commemorar els anys de pau, que no diguin que és monument a la batalla de l'Ebre perquè està molt clar quin monument és i quin significat té", ha tancat Panisello.

Comentarios
Multimedia Diari