La Cooperativa de l'Aldea exigeix ajut al Govern per tancar el conveni amb els creditors

La junta reclama l'ajut econòmic dela Generalitat per garantir la viabilitat de l'entitat i evitar la seva liquidació

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Cooperativa de l’Aldea ha exigit a la Generalitat un compromís ferm, en forma d’ajuts econòmics, per tal de garantir la viabilitat del conveni amb els creditors. L’entitat, amb 6,2 milions d’euros de deute, presentarà aquesta setmana dues propostes de conveni al Jutjat Mercantil de Tarragona. Els gestors aposten per evitar quitances i recapitalitzar el deute, que allargaria el retorn dels diners més de quinze anys.

En aquest marc, la junta de la Cooperativa, encapçalada per la presidenta, Montse Llosa, es va reunir ahir amb el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès. En paraules de Llosa, el delegat es va comprometre a donar una resposta en tres dies, després que en els últims mesos i anys la Generalitat hagi mostrat la voluntat de donar suport a la continuïtat de la cooperativa. «És el moment que aquests ajuts i promeses es cristal·litzin. Cal que arribem a un acord sobre com ens pensen ajudar», va insistir Llosa.

En aquest sentit, va xifrar entre 500.000 i 600.000 euros anuals el nivell d’ingressos que hauria de permetre sortir del forat. En tot cas, la junta rectora reclama un compromís per presentar davant els creditors i impositors, que els tranquil·litzi i permeti aconseguir el seu suport.

L’objectiu del conveni és assolir l’acord amb un mínim del 65% del capital que es deu, entre els quals, l’entitat financera Bankia, imputada pel jutjat de Tortosa que investiga la fallida, però també els més de 300 impositors que tenen entrampats 4,6 milions d’euros. El conveni permetria garantir la continuïtat de l’entitat i evitar la seva liquidació, una opció que la cooperativa continua descartant davant l’evidència que els impositors no cobrarien els diners entrampats.

Llosa va posar diversos exemplars d’ajuts de la Generalitat a entitats catalanes que van permetre garantir la seva viabilitat. És el cas, recordà, dels set milions d’euros injectats a la Cooperativa de l’Arboç l’any 2009, que va acabar sent absorbida per Cevipe, o la injecció «fabulosa» de capital per mantenir en marxa el complex turístic i d’esquí de Boí-Taüll, amb l’argument de preservar els llocs de treball. «També en tenim nosaltres. Molta gent depèn de l’agricultura i que la Cooperativa pugui tirar endavant. Reclamem al Govern el que ha fet amb Cevipe o Boí-Taüll. No hem de ser ciutadans de segona classe», sentencià.

El pròxim dia 27 finalitza el termini perquè la junta rectora presenti les propostes de conveni que garanteixin la viabilitat de la seva activitat.

Això a banda, Llosa va admetre que els resultats econòmics dels últims tres anys «no han estat gens favorables», tot plegat causat per factors meteorològics adversos i la manca de credibilitat i confiança per part de pagesos i clients. En aquesta línia, Llosa anuncià contactes amb el grup fruiter lleidatà Actel, que hauria de permetre obrir l’accés a nous mercats que les verdures i hortalisses de l’Aldea ara no tenen.

Comentarios
Multimedia Diari