La demarcació de l’Ebre del Col·legi de Periodistes celebra 20 anys

La delegació ebrenca organitza una gala a l’Auditori Felip Pedrell i recorda la importància del periodisme en una societat democràtica

05 diciembre 2021 16:37 | Actualizado a 05 diciembre 2021 16:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya va celebrar divendres al vespre els seus 20 anys de trajectòria amb una gala al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

Va ser un acte obert a la ciutadania per a commemorar les dues dècades de la seua constitució, un pas decisiu per unir, recolzar i impulsar el col·lectiu dels professionals del periodisme i la comunicació. La celebració va comptar amb la presència de la consellera de Presidència Laura Vilagrà, el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan M. Morros, i el degà en el moment de la creació de la demarcació de les Terres de l’Ebre, el veterà periodista Salvador Alsius. 

L’actual president de la demarcació, Josep Baubí, en un discurs crític va recordar que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals actualment no té delegació a les Terres de l’Ebre. Baubí també va fer una crida als mitjans i institucions a referir les Terres de l’Ebre pel seu nom i a defugir d’altres denominacions més pròpies del passat, com sud de Tarragona.La consellera Vilagrà va coincidir en defensar la premsa de proximitat i va posar en valor la importància d’una delegació a cada territori. 

Tot parlant de la desinformació i altres amenaces del periodisme, el degà Morros va expressar que «el codi deontològic és la nostra Bíblia i l’ètica ha de ser la nostra bandera». Salvador Alsius, per la seua banda, va explicar les circumstàncies que van propiciar la creació d’un col·legi professional i no un sindicat, i va recordar els inicis de la demarcació, que va trencar amb la logística dels col·legis per província, amb solament 24 col·legiats en aquell moment (actualment té més de 70). El discurs d’Alsius va defensar la independència professional i els valors que sustenten el periodisme. 

En acabar, la demarcació el va reconèixer per la seua trajectòria amb el Micro Daurat, que per primera vegada s’ha donat a una persona de fora de les Terres de l’Ebre. Cal recordar que la ceràmica del guardó és obra del ceramista jesusenc Joan Panisello, recentment reconegut amb la Creu de Sant Jordi.

També l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va felicitar la demarcació ebrenca pels seus 20 anys. «Han sigut dos dècades en què els periodistes han estat al peu del canó, en els bons moments, però també en moments molt complicats», va remarcar.

Durant l’acte institucional es van visionar diversos vídeos, elaborats per Júlia Albacar i David Barreda, en què periodistes del territori de diferents generacions, des dels més veterans fins als més joves, aborden des del naixement del col·legi fins a les perspectives de futur de la professió. Així mateix es va poder gaudir de delicioses peces de jazz en directe, de la mà del piano de Josep Lanau i el saxo de Cristian Serret.

L’acte es va completar amb la inauguració d’una exposició al hall del Teatre Auditori en la qual es recullen imatges i textos que fan referència als 20 anys de la demarcació de les Terres de l’Ebre i a les notícies més destacades que s’han viscut en tot aquest temps, amb portades provinents d’hemeroteca, com la pròpia del Diari de Tarragona. L’exposició es podrà veure tot seguit a la Biblioteca Marcel·lí Domingo i posteriorment viatjarà a la resta de capitals de comarca ebrenques.

Comentarios
Multimedia Diari