La Generalitat inicia la lluita contra la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre

El Govern presentarà al·legacions al document, que manté la previsió d'un cabal insuficient al tram final de l'Ebre català

19 mayo 2017 23:44 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de la Generalitat amplia la lluita contra el Pla Hidrològic de l’Ebre a la revisió del mateix document, actualment en fase d’exposició pública i que continua sense garantir un cabal ecològic suficient al tram final del riu.

La necessitat d’augmentar el cabal ecològic serà un dels principals arguments del paquet d’al·legacions que presentarà el Govern abans que s’esgoti el termini, el 30 de juny.

El departament de Territori i Sostenibilitat lamenta que els cabals fixats no varien en la revisió del pla respecte al document en vigor. Així es continua mantenint 3.010 hm3/any de cabal ecològic a Tortosa i 3.370 hm3/any a la desembocadura.

Cal tenir en compte que la Comissió de Sostenibilitat per a les Terres de l’Ebre va proposar el 2007 uns cabals ecològics de 9.509 hm3/any en normalitat i 7.168 hm3/any en sequera. Els cabals ecològics proposats a la revisió del pla només suposen entre el 35% i el 50% dels proposats per la comissió.

A banda del Govern, qui ha anunciat també al·legacions al document és la Plataforma en Defensa de l’Ebre. El seu portaveu, Manolo Tomàs, no mostra, però, cap confiança en l’acceptació de les al·legacions per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i ho considera una «presa de pèl, una partida de cartes amb les cartes marcades».

Regadius desorbitats

La revisió del pla manté totes les previsions de nous regadius i l’increment de la demanda d’aigua per les diferents comunitats autònomes.

Més d’un 70 per cent de la demanda procedeix de la comunitat d’Aragó amb 2.290 hm3/any, molt per sobre de Catalunya, amb 445 hm3/any i la Rioja, amb 148hm3/any. En total, la reserva d’aigua demanada per un total de vuit comunitats és de 2.986,6 hm3/any.

Cal recordar que el Pla Hidrològic Nacional aprovat pel Govern Aznar projectava un transvasament de l’Ebre de 1.050hm3/any a l’àrea metropolitana de Barcelona i al Llevant espanyol.

Així que les noves demandes d’aigua tripliquen el transvasament de l’Ebre, derogat pel Govern socialista. En aquest punt, la PDE ha apel·lat la Generalitat a reduir la petició de previsió de regadius per tal de facilitar un augment dels cabals mínims.

Això a banda, la projecció de la demanda d’aigua per als regadius actuals es manté molt similar al del pla vigent, amb petits canvis.

La demanda es redueix lleugerament i es fixa en 7.623 hm3/any (7.680 al pla vigent) consumits en 965.698 hectàrees. La projecció a 2033 es fixa en un consum de 9.719 hm3/any (un increment del 27,5%).

Tot i que l’actual Pla hidrològic de l’Ebre es va aprovar el mes de març (ara fa 10 mesos), la Directiva europea en matèria d’aigua obliga que a finals del 2015 estigui aprovada una primera revisió, com així ha anunciat la CHE que serà.

Comentarios
Multimedia Diari