La Generalitat vol que les Terres de l'Ebre aprofitin el 60% del seus boscos d'aquí a cinc anys

L'aprofitament de més de 50.000 tones de fusta permetria la creació d'un nou projecte industrial amb prop d'un centenar de llocs de treball

19 mayo 2017 23:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aprofitar un 60% de la superfície arbrada de les Terres de l'Ebre és l'objectiu del Pla d'activació de gestió forestal que la Generalitat ha dissenyat en l'horitzó dels pròxims cinc anys. A més, de contribuir a la prevenció d'incendis, aquest aprofitament dels boscos suposaria la mobilització de 51.000 tones de fusta, una quantitat que permet buscar la complicitat del sector industrial per crear un nou projecte al territori que podria generar un centenar de llocs de treball. La Generalitat està presentant el pla a alcaldes i propietaris forestals privats per reclamar-los que aprofitin els ajuts i fons europeus per sumar-se a la millora de la gestió dels boscos.

El pla d'activació de gestió forestal a les Terres de l'Ebre té com a repte mobilitzar fusta provinent tant de terrenys públics com privats que, prèviament coordinats, es puguin vincular a un projecte d'indústria transformadora. És per això que, la Generalitat ja ha presentat aquest pla a propietaris forestals privats i també a la principal indústria transformadora de Catalunya. "Les converses han estat positives, ja que si som capaços de constituir agrupacions de propietaris i mobilitzar més de 50.000 tones de fusta, es pot plantejar un projecte industrial que generaria 100 llocs de treball", ha explicat el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares.

Una de les primeres accions ha de ser, precisament, la constitució d'agrupacions o organitzacions de productors forestals amb l'objectiu de "posar-li fàcil" a la indústria i, per les quals, hi ha fons europeus per acollir-se. "Si ha de fer negocis amb cada particular és complicat", ha afegit Trasobares. Aquestes agrupacions permetrien d'una banda canalitzar la sortida d'aquesta fusta d'una manera més àgil, abaratir costos, i també generar l'interès o la necessitat de crear un projecte industrial de transformació al mateix territori centrat en l'àmbit de la bioeconomia i que proporcioni un valor afegit. "Una de les possibilitats és que l'empresa s'implanti al territori també i que aquesta fusta transformada en biomassa també es pugui utilitzar aquí", ha detallat el director general.

El pla, dissenyat per aquest 2015 i fins el 2020, planteja que per aquest any s'aprofitin unes 9.800 tones de fusta procedents d'unes 232 hectàrees de boscos públics i que generarien quatre llocs directes i un lloc indirecte. En cinc anys, l'objectiu és assolir unes 51.255 tones, el 60% de la superfície arbrada possible, actuant sobre unes 1.165 hectàrees de boscos públics i privats. Aquest increment permetria arribar a crear 77 llocs de treball directes i 20 indirectes, incloent la creació d'una nova indústria així com la instal·lació de nous centres de consum tèrmic que promou el pla.

A les Terres de l'Ebre hi ha 9.741 hectàrees aprofitables, 7.281 de les quals de propietat privada i la resta públiques d'àmbit municipal o de la Generalitat. La superfície aprofitable amb condicionants orogràfics s'incrementa força, triplicant el nombre d'hectàrees totals amb 34.139, 29.148 de les quals de propietat privada. Pel que a la superfície no accessible, es comptabilitzen 7.400 hectàrees totals, 5.500 privades i la resta públiques.


L'ús de la biomassa forestal i la prevenció d'incendis

El pla també preveu una estratègia per promoure l'aprofitament energètic de la biomassa, fent possible la instal·lació d'equipaments per a ús tèrmic de la biomassa en equipaments públics i privats, amb el conseqüent estalvi que suposa. A més, la biomassa permet donar sortida a un tipus de fusta sense altra possibilitat de transformació.

Les actuacions que preveu el pla es complementaran amb el manteniment d'estratègies preventives enfronts dels incendis forestals com és la construcció de punts de reserva d'aigua o la creació de vials i franges de prevenció. En el darrer any, s'han concedit fins a 374.000 euros en ajuts per a la prevenció d'incendis i s'han fet inversions per un total de 683.000 euros. El disseny d'aquestes infraestructures de prevenció es fan en zones de risc amb presència de forts vents.

Comentarios
Multimedia Diari