Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Nit del Turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre premia la innovació del sector

L’esdeveniment s’ha celebrat a la capital del Baix Ebre per primer cop i ha estat marcat per les xifres que confirmen el retorn del mercat internacional i la recuperació de visitants

| Actualizado a 24 noviembre 2022 21:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pavelló firal de Tortosa va acollir ahir al vespre la Nit del Turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, que es va celebrar per primera vegada a les Terres de l’Ebre. L’esdeveniment va tornar a aplegar representats d’ens públics i privats turístics de la demarcació durant un lluït acte que va omplir el pavelló de Remolins. La Diputació de Tarragona, a través del seu Patronat de Turisme, ha organitzat així la 30a edició d’aquest esdeveniment de referència que torna al seu format habitual després de la pandèmia de la Covid-19.

L’acte va comptar amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, i la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Marta Domènech.

L’esdeveniment celebrat a la capital ebrenca va estar marcat per les xifres que confirmen el retorn del mercat internacional a les destinacions i la recuperació de les xifres de visitants respecte el 2019. En el decurs de la Nit del Turisme va fer-se balanç de l’actual exercici turístic a la demarcació. A les Terres de l’Ebre les pernoctacions i l’ocupació han augmentat respecte l’any anterior a la pandèmia. En concret, s’han registrat un total de 1.456.138 estades en allotjaments turístics des del gener i fins a l’octubre, un 20% més que en el mateix període de l’any 2019, mentre que l’ocupació ha crescut en un 8% i ha assolit un 46,3%.

Pel que fa a la Costa Daurada, s’han registrat 17.575.583 pernoctacions fins a l’octubre i l’ocupació ha estat del 54,1%, només un 6% i un 3% menys que en el mateix període del 2019, respectivament.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va mostrar el seu optimisme per aquestes dades. «Seguim treballant per consolidar i millorar aquests bons resultats i, per això, hem reforçat la cerca d’estratègies que suposin un impacte decisiu i perllongat en el temps sobre les infraestructures i els recursos turístics». I va afegir que «continuarem treballant per assolir un model turístic sostenible per a la societat d’acollida, un model que generi prosperitat i contribueixi a augmentar la qualitat de vida de la ciutadania».

La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, també va posar de relleu l’esforç del sector turístic. «Aquest ha estat un any on s’ha confirmat la recuperació de visitants i, en especial, el retorn del turisme internacional. I això ha estat gràcies al vostre esforç en un escenari encara incert, amb nous obstacles, com la crisi energètica o l’augment de preus generalitzat». A més, va explicar que aquesta recuperació dels visitants internacionals ha passat en gran manera per l’activitat a una infraestructura clau com és l’aeroport de Reus. De fet, fins a l’octubre, 909.506 usuaris i usuàries han passat per la infraestructura aeroportuària, dada que suposa la recuperació del 87,5% de passatgers i passatgeres respecte el mateix període del 2019.

Actualment, el principal emissor internacional de la Costa Daurada és el francès, ja que el 12,6% dels visitants són procedents d’aquest país; el segueix el britànic (10,1%), l’irlandès (5,3%), el procedent dels Països Baixos (5,1%) i l’alemany (3,5%). Tot i així, els mercats espanyol i català segueixen tenint un pes important, ja que representen el 56% dels visitants a la Costa Daurada i, fins i tot, a les Terres de l’Ebre segueix sent el majoritari (78,3%), seguit pel francès (9,4%).

La directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, va remarcar que «el turisme és un dels principals econòmics del país», i va felicitar els diferents guardonats durant la vesprada d’ahir, tot remarcant que són «propostes creatives que demostren el talent del nostre territori».

Reconeixements al sector

Un any més, el reconeixement al sector va centrar el desenvolupament de la Nit del Turisme. El Patronat de Turisme de la Diputació va lliurar el guardó Costa Daurada i Terres de l’Ebre a l’organització sense ànim de lucre Green Destinations, que aplega a experts i ambaixadors de destinacions turístiques amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat, la visibilitat i la qualitat de l’experiència turística a les destinacions. Des del 2016, Green Destinations inclou les Terres de l’Ebre dins del seu prestigiós llistat Top 100 Green Destinations, les 100 destinacions més sostenibles a nivell mundial.

D’altra banda el Premi Jordi Cartanyà 2022, amb una dotació total de 30.000 euros, ha distingit sis iniciatives empresarials de la demarcació amb 5.000 euros cadascuna. Hotel Blaumar de Salou, per la seua trajectòria en la gestió sostenible d’un allotjament de litoral, i Plàncton Divulgació i Serveis Marins de l’Ametlla de Mar, per un escape room sota el mar, pioner al món, que permet descobrir el fons marí i la cura de medi natural, van ser els guardonats en la categoria de «Millor proposta innovadora i creativa que contribueixi a un desenvolupament turístic sostenible».

Pel que fa a la categoria de «Millor proposta de solucions tecnològiques per a la comercialització turística», el premiat va ser Lafou Celler, de Batea. En aquest cas, va reconèixer-se la seua experiència enoturística innovadora per al segment familiar que proposa un joc interactiu de recerca de pistes que afavoreix la visita dels recursos patrimonials de l’entorn amb l’ús de suports online i codis QR. També en aquesta categoria va ser premiada Magnore de Tarragona per la creació d’itineraris turístics gamificats i/o guiats a través d’una plataforma web.

En darrer lloc, com a «Millor creació de nous productes de turisme experiencial» va guardonar-set Xalets de Prades, una empresa d’allotjaments rurals que es complementa amb instal·lacions i activitats turístiques experiencials relacionades amb la natura i el món rural sostenibles, ecològiques i integrades a l’oferta del seu entorn. També va atorgar-se aquest premi a Xocolates Creo de Tortosa, que proposa un recorregut guiat per l’única fàbrica tradicional de xocolata a les Terres de l’Ebre i que posa en valor el patrimoni industrial, el llegat i l’arxiu històric documental.

Durant l’acte es va guardonar Green Destinations, Hotel Blaumar, Plàncton Divulgació i Serveis Marins, Lafou Celler, Magnore,Xalets de Prades i Xocolates Creo.

Comentarios
Multimedia Diari