La Ràpita torna als Orígens

L’esdeveniment cultural que recupera les arrels marineres i pageses del municipi tindrà lloc els dies 8, 9 i 10 d’octubre, amb més de 30 activitats en diferents espais del barri del Xicago 

| Actualizado a 30 septiembre 2021 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Rapitencs i visitants podran tornar a gaudir enguany plenament d’Orígens, l’esdeveniment festiu i cultural en què el municipi del Montsià rememora les seues arrels marineres i pageses. La cinquena edició d’Orígens portarà als carrers del barri del Xicago més de 30 activitats que tindran lloc durant els pròxims 8, 9 i 10 d’octubre. Gràcies a la gran participació del veïnat del municipi, el barri recupera per un cap de setmana l’ambient que es vivia als mateixos als inicis del segle XX, època de més creixement de la vil·la de la Ràpita.

Després de l’edició del 2020 reduïda a la mínima expressió per la Covid-19, Orígens torna amb un seguit d’activitats per a tots els públics. A causa de la situació de pandèmia en què encara vivim, el festival s’adapta a la nova normalitat, reubicant totes les activitats en diferents espais del barri per a garantir-ne una millor circulació i evitar aglomeracions, però sense perdre l’essència.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, va remarcar ahir, que la programació d’aquest 2021 «permetrà als rapitencs i rapitenques tornar a disfrutar d’aquest festival que estimem tant perquè és un punt de trobada amb la nostra gent i amb les nostres arrels». 

En la cinquena edició es recuperen els clàssics, com la subhasta de peix a l’antiga, la regata de muletes al port pesquer, la xafada de l’arròs a pota o la demostració de la calada al rossegall a la platja de Pipi, entre altres activitats organitzades per moltes de les entitats locals. 
Com a novetat, per a joves i famílies, s’ha preparat un scaperoom a l’aire lliure inspirat en l’obra i la infantesa de l’escriptor local Sebastià Juan Arbó, que transcorrerà pel barri mariner de la població.

Segons el regidor d’Identitat, Rafa Balagué, «és una edició molt esperada per les entitats i la gent del poble, i per això, treballem en una cartellera autèntica que ens permeti realitzar les activitats que fa anys que fem, però adaptant-los a la situació actual». 

Enguany també s’aposta per una oferta musical de qualitat per a tot el cap de setmana: el divendres a la nit hi haurà el concert de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries acompanyats de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca; el dissabte hi actuarà la formació gallega Leilía, un grup de sis dones amb més de 30 anys de bagatge en la recuperació de música tradicional gallega; i el diumenge a la nit, la clausura anirà a càrrec de Pep Gimeno Botifarra.

Dins del marc d’aquesta celebració, s’oficialitzarà l’agermanament entre les poblacions de Sóller i la Ràpita, i de les seues confraries de pescadors, amb la presència al municipi de membres del consistori sollerenc i de pescadors d’aquesta vila marinera balear.

Comentarios
Multimedia Diari