El Poble Vell de Corbera es rehabilitarà en nou fases i una inversió de 3 milions

Les obres arrencaran el proper estiu, amb una primera fase de consolidació de les estructures que queden dempeus del nucli urbà bombardejat i abandonat després de la Guerra Civil

| Actualizado a 22 diciembre 2021 06:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’esperada i reivindicada rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre arrencarà l’estiu del 2022. Es preveu consolidar el conjunt, aturar la seva degradació i dignificar-lo com un espai memorial per explicar la Guerra Civil i la batalla de l’Ebre, així com les seues conseqüències. El projecte es divideix en nou fases amb una dotació de 3 milions d’euros, que s’abordaran «segons les disponibilitats pressupostàries de les administracions públiques interessades». També s’obre la porta a la participació del sector privat. Així ho va explicar ahir la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, a la mateixa església del Poble Vell. El juliol passat el Govern va aprovar una inversió inicial de 253.598,88 euros per executar la primera fase de les obres de consolidació, que s’iniciaran, previsiblement, durant el tercer trimestre de l’any que ve, i inclouran el trasllat de les obres artístiques de l’Abecedari de la Llibertat a la zona de la pineda.

Al conjunt de l’antic poble de Corbera, en un espai de 44.500 metres quadrats, el projecte de Feu i Godoy Arquitectes ha previst fins a sis tipus d’actuacions. En primer lloc, s’abordarà la consolidació de les estructures, amb un sistema de tensors que permetin preservar el poc patrimoni material que encara queda dempeus.

També es restauraran els paviments de terra, de pedra original, i es recuperaran els elements singulars, com ara trulls i sitges. Pel que fa a la recuperació del nucli urbà, el projecte contempla identificar els portals dels antics habitatges amb marxapeus i portes. També es recuperaran les traces dels carrers, de manera que es podrà «percebre la dimensió real del Poble Vell».

Espai memorial

A més, se senyalitzarà tot el conjunt i es delimitarà el perímetre amb elements com els murs de pedra seca. Tot plegat, permetrà dissenyar un recorregut de memòria per tot el Poble Vell, amb l’objectiu d’explicar la Guerra Civil espanyola i la Batalla de l’Ebre, tot vinculat amb el patrimoni i els paisatges de memòria democràtica de les Terres de l’Ebre i Catalunya.

El conjunt, declarat el 1992 com a Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la xarxa museística del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe).

En la presentació del projecte ahir, la consellera Ciuró va remarcar que la rehabilitació vol ser un homenatge «a tots els veïns de Corbera d’Ebre que durant la Guerra Civil van haver de deixar les seves cases». «També a la Terra Alta i a les Terres de l’Ebre, que es van situar en la zona zero dels pitjors combats».

Per últim, la consellera remarcà que la consolidació del Poble Vell ha de servir també «per homenatjar la nostra història i identitat, i també el paisatge de memòria democràtica».

Més enllà de mantenir un patrimoni històric rellevant per al país, l’actuació al Poble Vell busca potenciar l’espai a nivell de turisme cultural, incrementant els visitants (actualment uns 20.000 a l’any). En aquest sentit, l’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez, va celebrar que finalment hagi pogut veure la llum aquest esperat projecte, «que més enllà del municipi, ha de ser un revulsiu i donar un nou impuls a tota la comarca de la Terra Alta».

Comentarios
Multimedia Diari