La retirada del monument franquista, pendent de la justícia mig any després

El col·lectiu que en reclama el manteniment i la rehabilitació organitza un acte per il·luminar-lo durant dues hores

05 marzo 2022 18:20 | Actualizado a 05 marzo 2022 18:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre (COREMBE) va organitzar ahir a la nit un acte il·luminant durant dues hores el monument a la Batalla de l’Ebre situat al riu al seu pas per Tortosa per reclamar el seu manteniment. El col·lectiu va reclamar a l’Ajuntament de Tortosa la seua rehabilitació i il·luminació, i que «compleixi amb el mandat popular de rehabilitar i reinterpretar el monument, per responsabilitat i per donar compliment al mandat dels tortosins obtingut en la consulta legal del 2016».

La portaveu de COREMBE, Consol Cordero, ahir durant l’acte va ressaltar el monument com a eina pedagògica i va expressar que el monòlit «és una oportunitat per iniciar un treball de memòria històrica a Tortosa» i que «si es fa desaparèixer la nostra història dels carrers es pot manipular i distorsionar». El COREMBE va expressar que estaria disposat a assumir el cost d’il·luminar el monument (uns 10.000 euros) i el de rehabilitar-lo (uns 60.000), en cas que no ho fes l’Ajuntament. El col·lectiu va demanar incorporar el monument a l’inventari d’espais de la Guerra Civil que prepara el Consell Comarcal del Baix Ebre i en aquest sentit va demanar «coherència». També va mostrar-se escèptic en la construcció d’una possible passarel·la a la pilastra del monument. El col·lectiu portarà a terme nous actes aquesta primavera. 

L’Ajuntament de Tortosa ha explicat en nombroses ocasions que no n’és el propietari. El passat estiu, el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona va ordenar l’aturada cautelar de les obres de retirada del monument que estava iniciant la Generalitat, després d’un recurs presentat pel COREMBE. Paral·lelament el Departament de Justícia treballa en una nova llei de memòria històrica, que en paraules de la consellera de Justícia Loudes Ciuró la passada tardor, garantirà la retirada del monument.

L’advocat de COREMBE Alejando Hernández explica al Diari que el Jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona no iniciarà el procediment per a dirimir si la Generalitat pot o no retirar el monument franquista fins que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es pronuncie sobre el recurs contra la descatalogació del monòlit (feta per l’Ajuntament), presentat també per COREMBE. Aquesta descatalogació va tenir lloc la tardor del 2020 en un ple extraordinari, que va aprovar, amb l’únic vot contrari del regidor de Ciutadans, la modificació del POUM per retirar el monument franquista del catàleg d’edificis i conjunts històrics i artístics.

«La descatalogació va ser arbritària i amb motivació política. L’interès artístic del monument és el mateix el 2007 quan se’l cataloga que el 2020 quan se’l descataloga. Vam aportar informes d’arquitectes i historiadors. Ara mateix és el procediment que tenim més avançat», detalla l’advocat. 

Fa uns dies, la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya va rebutjar una proposta de resolució per a defensar el monument franquista de Tortosa, presentada per Vox, al·legant que el monument representa els caiguts de tots dos bàndols. Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, En Comú Podem i la CUP hi van votar en contra i Ciutadans es va abstenir. 

Els partits polítics prenen veu

Paral·lelament el Grup Municipal de Ciutadans a Tortosa presentarà dilluns una moció per reclamar a l’Ajuntament de Tortosa que «mantingui i reinterpreti el monument de la Batalla de l’Ebre» i, d’aquesta manera, «es compleixi amb la voluntat expressada de forma majoritària pels tortosins a la consulta de l’any 2016». A més, el text proposa que «es faci una crida a la pau i la concòrdia il·luminant l’estrella superior del monument per recordar la simbologia que l’autor va explicar en els seus manuscrits i que deia «una estrella a la volta del cel per tal que mai més hi hagi una guerra civil».La proposta també demana a l’Ajuntament que introdueixi de nou el monument al catàleg del POUM «pel seu valor artístic i suspengui el permís d’obres perquè, tal i com marca la llei, estem en un procés de modificació puntual del POUM que afecta al monument». 

La CUP, per la seua banda, ha denunciat la «instrumentalització que fa l’extrema dreta de les mobilitzacions per seguir blanquejant el monument feixista». En un comunicat, la CUP exigeix a totes les representacions polítiques de la ciutat que es desmarquin de la convocatòria que fa el COREMBE, i que en el cas de què integrants de la seva formació segueixin donant-li suport, «els desautoritzin públicament sense més dilació». El grup també demana a l’equip de govern de Tortosa que «deixi de fer càlculs electorals i es posicioni clarament a favor de la retirada immediata del monument feixista més gran de Catalunya».

Comentarios
Multimedia Diari