Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La sega clou el cicle de festes de l’arròs a Deltebre

Més de 2.000 persones anaren ahir a la finca de Bombita per recordar com se segava adés

10 septiembre 2023 20:59 | Actualizado a 11 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Molta animació ahir al matí a la finca de Bombita amb la presència de turistes catalans i espanyols, francesos, britànics, alemanys i el més llunyà procedent d’Hondures, que no es van voler perdre o descobrir la Festa de la Sega a l’antiga, la qual posa el punt final a les festes de l’arròs que el municipi de Deltebre organitza de maig a setembre. Cal destacar també la participació de veïns del territori i visitants que s’havien desplaçat al Delta en autobús des de Reus, Vilafranca, Sabadell, Tarragona i Santa Perpètua de Mogoda.

Els responsables de l’oficina de Turisme valoraven positivament la jornada destacant l’alta participació (més de dos milers de persones), superior a la de l’any passat, perquè la forta calor va provocar una menor presència de visites. El turisme familiar i la gent gran són els dos perfils que acudeixen a la festa. «Les persones de més edat recorden com es feia aquesta feina agrícola abans i, de fet, aquesta festa vol ser un homenatge als avantpassats que van treballar a l’arrossar i van contribuir al desenvolupament del Delta», afirmen els responsables de la commemoració.

Durant la sega, els pagesos Ramon de Baila i Rodolfo del Bufón, de la mà d’Amado Cebolla, explicaven per megafonia tot el procés de la sega i anècdotes de l’època. Destaquen, sobretot, la presència de temporers procedents dels pobles veïns, així com valencians i andalusos, «gràcies als quals podíem segar a mans durant quasi dos mesos. Estàvem descalços vuit i deu hores estacats de fang fins al genoll. Avui amb la mecanització del camp tot és més ràpid», indiquen. Asseguren que no patien gana, però la dieta es limitava a tenca, anguila, col amb pataca i sardina fregida, també rates i taus. Mentre segaven, es passaven la bota de vi i el canteret d’aigua.

Després de segar l’arrossar per part dels vells segadors i els voluntaris que van participar ahir, es va realitzar una demostració del pas següent del procés: el batre l’arròs a pota amb un dels pocs cavalls o matxos que queden, antany n’havien arribat a tenir 875 en tot el municipi. La demostració es completava amb el solejar, ventar i ensacar.

Novetats

Enguany les activitats començaven més prompte per promocionar els esmorzars de cullera típics del Delta, que van tindre una bona acceptació. Al llarg del dia, es podien degustar menjars riberencs a les paradetes de les entitats i establiments de la localitat. Les jornades gastronòmiques de l’arròs duren fins al 24 de setembre als restaurants de Deltebre.

Les visites al Canal Vell es podien fer en bicicleta ahir, per primera vegada. És una oportunitat única per conèixer una part del delta de l’Ebre que només es pot visitar a les festes de la plantada i de la sega.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, agraeix la col·laboració de la dotzena d’entitats implicades en la festa «perquè senten el valor d’un poble que avança». L’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya es va celebrar ahir a la tarda, a la finca de Bombita.

Comentarios
Multimedia Diari