Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La situació geogràfica de l’Ebre, punt d’atracció per a la indústria creixent

    L’optimisme i les oportunitats per al territori marquen la XXV Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre celebrada ahir

    09 noviembre 2022 18:40 | Actualizado a 10 noviembre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, a Tortosa, va acollir ahir la XXV Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre. Una jornada marcada per l’optimisme i les oportunitats per al territori en el nou escenari postpandèmia.

    El catedràtic d’Economia Aplicada de la URV i vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals, Juan Antonio Duro, va inaugurar la jornada amb la conferència «L’economia de les Terres de l’Ebre en la post-pandèmia: una mirada engrescadora». I és que Duro té una mirada optimista envers el futur de les Terres de l’Ebre: «crec que les Terres de l’Ebre estan en un punt en què poden aprofitar el seu potencial en el futur, més enllà dels problemes conjunturals de l’actualitat relacionats amb la Guerra d’Ucraïna o l’augment de preus», va valorar.

    Per a l’expert, aquests potencials i fortaleses són diversos. En primer lloc, la localització de les Terres de l’Ebre, en ple corredor del Mediterrani: «estan en una zona de gran potencial d’expansió. És una punta de llança molt clara per incrementar la seua activitat econòmica en el futur», apuntà. En segon lloc, l’Ebre també disposa de terrenys industrials disponibles, i una tradició en governança de forma cooperativa i de coordinació entre les diferents administracions.

    És el cas per exemple de l’aposta de la multinacional austríaca Kronospan, que està construint-se a Tortosa. «Estem veient instal·lacions d’empreses que no havíem vist fins ara. I les empreses atrauen altres empreses».

    En l’àmbit industrial l’Ebre destaca especialment en el sector agroalimentari i en el sector logístic i primari. Però una altra fortalesa amb futur és sense dubte el turisme. «Ara es demana poca congestió i densitat, el turisme demana actius naturals, patrimoni i tranquil·litat, i el territori hi està perfectament especialitzat en això, és qüestió d’aprofitar-ho», exposà l’economista.

    Duro també va expressar que l’arribada dels Next Generation i el fons nuclear han de permetre consolidar aquests sectors. A banda, va destacar també que la congestió dels grans centres productius afavorirà l’arribada de noves empreses a territoris més diversificats i en això l’Ebre es podria veure beneficiat.

    Naturalment dins de les Terres de l’Ebre hi ha una gran diversitat, ja que no són les mateixes dinàmiques als municipis de la costa que als pobles d’interior. El cas de la Ribera d’Ebre també és únic a Catalunya, ja que es troba en un territori rural, però amb una gran indústria energètica, la més gran de tot el país. «Hi ha un monocultiu i això ens provoca reptes addicionals. Però també té la nova ruralitat, i es pot aprofitar el pes industrial que ha tingut en el passat per noves activitats», va especificar Duro.

    La jornada d’ahir va comptar també amb una taula rodona, en la qual hi va participar Irene Estaun, directora insular de la Reserva de la Biosfera de Menorca; l’Associació Catalana de Dones de la Mar; el manager del departament de logística de Kronospan a Espanya, Omar Gómez; i Adrià Montero, tècnic de l’oficina Accelera Pyme. Més d’una cinquantena d’estudiants del grau d’Administració i Direcció d’Empreses van assistir a la trobada, que se celebra ininterrompudament des de fa 25 anys i que ha aplegat un centenar de persones.

    Comentarios
    Multimedia Diari