Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La vora de l’Ebre, testimoni de molts anys d’història

Exposició. ‘Les veus del riu’, creada per l’Associació l’Aube, vol fer reflexionar sobre la història del riu i la seva coneixença de forma visual, amb imatges i entrevistes

| Actualizado a 11 julio 2022 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Deixar parlar al riu per reflexionar sobre la seva història passada present i futura. Aquest és l’objectiu del nou projecte de l’Associació l’Aube, que ha preparat una exposició itinerant per entendre’l millor a partir de la recuperació documental. Amb aquesta iniciativa, anomenada ‘Les veus del riu’, es busca fer una sensibilització sobre els canvis al riu.

Aquesta nova exposició consisteix en tres plafons informatius de gran format amb una trentena d’imatges antigues provinents de l’arxiu municipal de Flix i el comarcal de la Ribera d’Ebre i que mostren com era la vida al riu abans i episodis històrics al seu voltant.

La mostra compta també amb una part audiovisual, realitzada en comú entre Ascó Televisió i els alumnes dels instituts de Flix, Móra la Nova i Móra d’Ebre.

Es tracta d’una sèrie d’entrevistes que els alumnes han fet a gent gran per conèixer els canvis que del riu al llarg dels anys, on també s’incorporen textos locutats de diferents autors ebrencs que parlen sobre el riu, com Jesús Moncada, Gerard Vergés o Carmel Biarnés.

D’altra banda, a l’exposició també s’han exposat joguets fets amb elements de la vora del riu, com per exemples canyes, creades per l’associació Lo Llaüt.

«Volem donar veu al riu, deixar-lo expressar-se a través de les imatges i que ens traslladi els canvis i la mancança de transmissió entre generacions. La idea és conscienciar i implicar a la gent», explica Pere Josep Jiménez, tècnic de l’Associació l’Aube, que es dedica a projectes de conservació, educació, conscienciació i divulgació en l’àmbit fluvial.

«’Les veus del riu’ forma part d’un programa de l’Associació l’Aube. Recupera i reivindica la memòria històrica. L’objectiu és conèixer el riu per valorar i fer reflexionar sobre el riu que volem, a partir del seu passat i present», assenyala el tècnic, afegint que «en tot el temps que porto en el món de la divulgació ambiental han succeït molts canvis i molt ràpid. Això ha provocat que hi hagi coses que algunes persones no hagin vist, com les platges de còdols que hi havia abans o els canvis substancials en llocs com la presa, a Flix».

Aquesta exposició serà itinerant i després d’estar a Ascó fins a final de setmana que ve es traslladarà fins a Miravet i seguidament a Rasquera. A partir d’aquí, s’anirà desplaçant cap a les altres poblacions de la comarca.

La iniciativa es va presentar dissabte a Ascó i va comptar amb la participació de Jordi Soler, president de l’entitat organitzadora, Pere Josep Jiménez, de la mateixa entitat, el director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, Xavier Pallarès, el director del COMEBE, Baptista Forcadell, Miquel Àngel Ribes i Jornet, alcalde d’Ascó i el tècnic de l’Associació l’Aube. Ismael Bentie.

Comentarios
Multimedia Diari