L’avanç dels tractaments frena la plaga de mosca negra

Les fumigacions contra els mosquits als arrossars del Delta s’han encarit un 40 per cent

| Actualizado a 18 noviembre 2021 11:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate)ha fet un balanç positiu de la campanya de lluita contra la mosca negra al tram final de l’Ebre i el mosquit al Delta. Des de l’organisme s’ha constatat l’eficàcia de l’avançament a principis d’any dels tractaments al riu Ebre en el cas de la mosca negra, tal i com havien reclamat els tècnics. Aquest 2021 s’han fet un total de set tractaments al riu entre els mesos de febrer i agost, un més que l’any passat. «Per segon any consecutiu hem pogut fer el tractament abans que les larves i els adults de mosca negra presenten activitat, la qual cosa s’ha traduït en una reducció de la presència de la plaga durant tota la campanya», comenta el president del Copate, Joan Alginet. En aquest sentit, explica que pràcticament no hi ha hagut queixes per part dels ajuntaments de la riba de l’Ebre i s’han reduït també les atencions per picades als consultoris mèdics i CAP.

En total, s’han utilitzat 14.980 litres del producte biològic BTI per combatre els simúlids des de set punts del riu.Els tractaments es duen a terme majoritàriament en helicòpter, tot i que també es fa de forma manual al meandre de Flix.

Així, Alginet destaca la importància de la coordinació amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per tal de garantir un cabal adequat al riu, que ha permès realitzar els mostrejos i tractaments quan ha estat necessari. També col·labora amb el Copate l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), amb la cessió d’una embarcació per poder realitzar els mostrejos i analitzar així l’evolució de la plaga.

Pel que fa al mosquit, a, aquest 2021 s’han tractat 4.115 hectàrees d’espais naturals, on s’han utilitzat 4.115 quilos de producte (Vectobac WG) i s’ha dut a terme la vigilància dels focus larvaris des del mes de març fins al novembre. La superfície d’espais naturals tractats ha estat de les cinc majors dels últims vint anys, però per sota de l’any passat, que va ser extraordinari.

En el cas dels tractaments en arrossars, l’objectiu del Copate és cobrir una àrea uniforme propera als nuclis urbans. Així durant la campanya 2021 s’han fet tres tractaments, amb una superfície total tractada de 5.200 hectàrees i s’han dut a terme 45 hores de vol. La normativa europea ha obligat enguany a canviar el producte habitual i substituir-lo pel BTI, la qual cosa ha encarit els tractaments un 40 per cent. Es tracta d’un producte més car, amb menor persistència al medi i menor eficàcia per l’espècie de mosquit present als camps de conreu, segons explica el director tècnic del Copate, Raül Escosa. En aquest sentit, s’ha detectat un repunt de les larves d’Anopheles. «Caldrà fer un seguiment les pròximes campanyes per confirmar l’eficàcia del producte BTI sobre l’Anopheles», assenyala Escosa.

El pressupost de 2021 per combatre la mosca negra i el mosquit ha estat d’1,3 milions d’euros, un 50 per cent del qual aportat per la Generalitat i la resta per la Diputació de Tarragona i els ajuntaments del Delta (en el cas del mosquit). L’encariment dels costos «fa més necessària encara la signatura d’un nou conveni per consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris», remarquen des del Copate.

Comentarios
Multimedia Diari