Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Les gelades d’abril, la pluja i la calor intensa dels darrers dies alteren els conreus

    El més perjudicat és la fruita dolça a la comarca de la Ribera d’Ebre, ja que la gelada va ser al final de l’època de floració, quan els presseguers, pruners i cirerers ja havien florit

    25 mayo 2022 18:11 | Actualizado a 26 mayo 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Aquesta primavera ha sigut moguda, meteorològicament parlant. Després d’un mes de març molt plujós, va haver un abril fred i fins fa dos dies ha fet un maig extraordinàriament calorós, amb temperatures de ple estiu. Tot plegat, aquests canvis bruscos amb gelades tardanes i calors anticipades està afectant els conreus de les Terres de l’Ebre, com la fruita dolça de la Ribera d’Ebre, la vinya de la Terra Alta o l’arròs del Delta de l’Ebre.

    Tot i que enguany no hi ha hagut un temporal excepcional com sí va ser-ho el Glòria del gener del 2020 o el Filomena (especialment per la neu) del gener del 2021 i l’hivern va ser suau, els mesos de març i abril van registrar precipitacions molt altes. Va ser, això sí, una pluja «ben caiguda», sense provocar greus danys. No obstant, els primers dies d’abril les temperatures van ser molt baixes i per les nits van haver gelades a l’interior de les Terres de l’Ebre, provocant greus afectacions a la fruita dolça de la Ribera d’Ebre. El sindicat Unió de Pagesos situa en un 50% les pèrdues per aquestes gelades, ja que els arbres (presseguers, pruners i fins i tot els cireres, que són els darrers en treure la flor) ja havien florit.

    «L’afectació és molt ampla. Havia passat en alguna ocasió, alguna gelada així, fa molts anys... Però enguany ha sigut excepcional», valora Jaume Aleu, responsable de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre d’Unió de Pagesos. «Totes les fruites estan afectades. El préssec s’havia d’aclarir encara, de forma que ha quedat el que ha quedat. També les varietats primerenques de la cirera han quedat molt afectades».

    A més a més, una pedregada va afectar els préssecs i albercocs de la zona de Benissanet i Ginestar, quan els fruits ja estaven crescuts.

    «Però el remat final ha sigut la calor del passat cap de setmana, que ho ha avançat tot. La poca fruita que queda de les varietats d’ara, es cullen al llarg d’una setmana però amb aquesta calor s’ha hagut de fer en tres dies perquè madurava molt ràpid», exposa Aleu. «Si fa calor d’estiu, les varietats de primavera de préssec i nectarina maduren molt ràpid». Almenys, les varietats de cirera actuals són més resistents a la calor, al contrari de les varietats primerenques, i han suportat millor les altes temperatures dels darrers dies. La cirera es collirà durant tot el mes de juny.

    A la comarca veïna de la Terra Alta, la intensa pluja de la primavera va ser beneficiosa per a la vinya. Com que ara tornarà a fer un temps força sec (tret de la pluja del passat dimarts), tampoc no s’esperen gaires problemes de míldiu, que sí va provocar estralls fa dos anys. Les gelades d’abril, però, van afectar algunes parcel·les, en un 20%. Les altes temperatures de la setmana passada també estan accelerant el procés natural de la vinya.

    «Ara estem molt pendents de l’última calorada que ha fet, perquè això ha fet créixer les vinyes molt ràpidament i esperem que això no afecte la floració. Ara la vinya està florint», explica el coordinador d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Miquel Pinyol. «Si es mantingués la calor intensa, cauria la flor i no hi hauria gra. El creixement ràpid no es favorable. Però ara les temperatures estan baixant... Cal esperar quinze dies més per veure-ho».

    En el cas de l’arròs del Delta de l’Ebre, la dinàmica meteorologia d’aquesta primavera ha afectat als seus «tempos». I és que les pluges de març i abril van retardar dos setmanes l’obertura dels canals de reg al delta per inundar els camps d’arròs.

    «Cada any el Delta s’inundava cap al 20 abril i enguany s’ha retardat. El que ha passat és que com ara ha fet tanta calor, l’aigua també està molt calenta i l’arròs està anant molt ràpid. Si la temperatura de l’aigua està fresqueta, va més a poc a poc», detalla el responsable de l’arròs d’Unió de Pagesos, Albert Pons. «De forma que això ha accelerat el procés i ha compensat el retard inicial de la indundació dels camps. Però això no tindrà cap afectació en l’arròs».

    Pel que fa a la sembra en sec, ara en fer tanta calor la terra s’ha eixugat molt, per la qual cosa té més dificultats per germinar. «Acabarà germinant igual, però una mica més lent», precisa Pons.

    Ara per ara és impossible parlar de producció, ja que tot just comença el cicle: a l’arròs li queda tot l’estiu per créixer. De fet, encara no ha començat a pintar de verd els camps del Delta, que amb l’aigua ara juguen a formar un «espill» contra el cel.

    La calor ha fet madurar massa ràpid les varietats primerenques de la fruita dolça
    Comentarios
    Multimedia Diari