Les obres de consolidació del Poble Vell de Corbera, el 2022

Es tracta d’una actuació molt esperada. Els arquitectes porten a terme una primera visita tècnica per identificar les infraestructures més malmeses que cal consolidar en primer lloc

21 abril 2021 16:46 | Actualizado a 22 abril 2021 05:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre arrencaran a inicis del 2022. Així ho va concretar ahir en una visita a l’espai la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech. I és que ja fa anys que l’Associació del Poble Vell i l’Ajuntament alerten de la degradació que està patint el Poble Vell, especialment després d’episodis de forts temporals com els patits els darrers anys.

«Encara que avui faci un dia gris és un dia molt bonic per a Corbera perquè finalment es faran les obres per consolidar i remodelar el nostre Poble Vell, perquè és la història nostra i la de tots els catalans i cal que es quedi perquè la gent vegi que va passar i no es repeteixi», va valorar positivament l’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez.

El pressupost del projecte és de 280.000 euros, un romanent destinat a l’obra que es va aprovar en acord de Govern el 2016. L’empresa adjudicatària és Feu i Godoy Arquitectes, de Solsona, que redactarà el projecte bàsic i executiu.

La directora general de Memòria Democràtica va explicar ahir que el projecte parteix d’aquest acord de Govern: «Ha costat molt arribar fins aquí perquè les circumstàncies del país no han estat fàcils, però al juliol es va firmar el conveni per fer-ho realitat i hem treballat incansablement».
Ahir al matí va visitar l’espai la directora general i l’equip d’arquitectes que faran el projecte, que identificaran ara les infraestructures més malmeses que cal consolidar en primer lloc.

Es tracta d’una actuació llargament esperada a Corbera d’Ebre, per tal de preservar el conjunt. Des de l’Associació del Poble Vell de Corbera, que s’encarrega de vetllar i dinamitzar aquest patrimoni de titularitat municipal, destaquen la necessitat d’actuar de forma urgent, ja que les estructures que queden al Poble Vell han quedat més malmeses després dels temporals Glòria (gener de 2020) i Filomena (gener de 2021).

Un espai de memòria

La directora Gemma Domènech va destacar ahir la importància del Poble Vell com un espai de record i de pau, per no oblidar la història recent i el que va passar. El Poble Vell de Corbera d’Ebre va quedar completament destruït  durant la Batalla de l’Ebre. Després de la guerra, les famílies que vivien en aquest nucli antic es van anar traslladant a la part baixa del municipi, a banda i banda de la carretera N-420, fins a construir un nou nucli urbà. El Poble Vell es va convertir en un conjunt de cases en runes presidit per l’Església Vella de Sant Pere, ja rehabilitada. 

Declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1992, el poble és un monument a la pau i un lloc de visita per veure de prop els efectes d’una guerra. Cada any hi passen unes 20.000 persones. 

El conjunt forma part de la xarxa museística del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), que gestiona cinc centres d’interpretació de diferents espais de la Batalla i el front de l’Ebre a pobles de la Terra Alta i una vintena d’espais històrics.

Comentarios
Multimedia Diari