L’espectacle de LaBinota, una de les novetats de la Festa del Renaixement

Maria Lombarte aposta per ‘Il Festino’, una comèdia madrigalista que descriu una història amb un «contrapunt bestial», interpretada a 5 veus

| Actualizado a 17 julio 2019 10:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Il Festino, del compositor renaixentista Adriano Banchieri, és una comèdia madrigal estructurada amb 20 moviments. Es tracta d’una aposta arriscada per la dificultat de les seves «veus contrapuntístiques». I tindrà un paper destacat a la Festa del Renaixement de Tortosa de la mà del cor musical LaBinota. 

Pel que fa a la posada en escena, els personatges tampoc estan definits i de vegades la història resulta difícil d’entendre pel mateix espectador. Il Festino representa de manera musical i escenogràfica la nit de dijous de carnaval abans de sopar, amb imitacions d’animals fent un «contrapunt bestial» i amb un cant ferm. 

Després de 3 anys interpretant La Pazzia Senile del mateix autor renaixentista, el cor musical LaBinota ha decidit fer un pas endavant i endinsar-se de nou en una altra obra de Biancheri.

La terminologia madrigalista s’empra per a definir la música d’entreteniment que descriu les accions dels seus personatges i les situacions en què es veuen envoltats. L’estil madrigalista té els seus orígens durant l’època del renaixement amb elements descriptius i metòdicament expressius. Fou el mateix Banchieri un dels seus creadors. 

La seva directora, Maria Lombarte, pensa que «es tracta d’una obra amb més dificultat musical i un estil escenogràfic més visual», explica al Diari de Tarragona.

LaBinota la interpretarà a través d’una «selecció de peces curtes» amb una espectacular representació escènica a cinc veus i un acompanyament instrumental de corda i percussió. Aquest any incorporaran la viola de gamba, que és un instrument de corda assemblat al violoncel i que és comú en interpretacions musicals que s’inspiren en aquesta època. 

Il Festino compta amb la direcció escènica de Marc Chornet, qui també té un gran bagatge professional i ja ha dirigit al cor durant les seves interpretacions a les passades edicions de la Festa del Renaixement. Amb 23 cantants i l’acompanyament de 4 instrumentistes, i una escenografia brillant, el cor dirigit per Maria Lombarte interpretarà per primera vegada aquesta peça, dintre el marc de celebracions de la festa del Renaixement, els dies 19 i 20, en tres sessions de 45 minuts cadascuna. Una a les 20.00 h, l’altra a les 22.00 h i l’altra a les 00.00 h, totes elles al patí del Convent de la Puríssima. 

Del cor Flumine a LaBinota
Després de quasi 4 mesos d’assajos, els i les components del cor LaBinota ja comencen a escalfar les seves veus, a un poc més de dos dies per a la seva gran estrena. Al darrere d’aquestes interpretacions es troba una feina de coordinació, un treball amb equip, esforç i molta dedicació. 

El cor Flumine, al qui coneixem per la seva aparició al programa musical de TV3 Oh happy day!, va ser un dels cors més joves que va participar-hi. El Cor LaBinota naixia després que aquells i aquelles joves anessin creixent, no només personal, sinó també professionalment. Aquesta maduresa els ha portat a interpretar diverses composicions musicals en diferents estils. Des de música sacra, fins als ritmes més moderns.

Els dies 19 i 20 de juliol el cor LaBinota actuarà en tres sessions de 45 minuts cadascuna d’elles. A les 20.00 h, a les 22.00 h i ales 00.00 h.
Un total de 23 vocalistes i 4 instrumentistes ens traslladaran a l’època renaixentista de Banchieri, la direcció musical de Maria Lombarte i la direcció escènica de Marc Chornet. 

Comentarios
Multimedia Diari