L'Hospital d'Amposta posa en marxa una unitat per atendre pacients convalescents

El nou servei, de catorze llits, vol donar un tractament interdisciplinar a les persones que ingressen després d'un procés agut i facilitar-los el retorn en condicions al seu domicili (Àudio)

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Hospital Comarcal d'Amposta ha posat en marxa aquest mes de desembre una nova unitat per atendre pacients convalescents o que requereixen cures pal·liatives per poder permetre el seu retorn en condicions al seu domicili. L'anomenada "Unitat Mitja d'Estada Polivalent" disposa inicialment de catorze llits, que podria ser ampliada posteriorment fins als 28. L'atenció anirà a càrrec d'un equip interdisciplinar format per professionals de la infermeria, fisioteràpia, psicologia, treball social, a més dels facultatius. Segons el responsables del centre, el servei permet "tancar el cercle" de l'atenció sociosanitària i donar resposta a les necessitats tant mèdiques com socials d'un societat que envelleix.

La unitat, que tindrà un àmbit comarcal, vol funcionar com un pont per facilitar la transició als pacients que han estat operats o atesos en les unitats d'aguts i subaguts perquè es puguin adaptar abans de tornar a la seva vida habitual al seu domicili. Això resulta especialment important, segons l'equip mèdic, perquè moltes d'aquestes persones, d'edat avançada, després de retornar a les seves cases acabaven acudint de nou a l'hospital pocs dies després. Fins aquests moments, molts dels pacients eren derivats a l'Hospital de l Santa Creu de Jesús.

Tot plegat, segons ha destacat el director mèdic de l'Hospital, Josep Saa, requereix un enfocament interdisciplinar que garanteixi al pacient "tornar al domicili amb més bones condicions", amb un enfocament molt centrat en l'àmbit geriàtric, atès que la majoria dels usuaris que ho requereixen superen els 75 anys. Es tracta, de fet, d'abordar no només els aspecte mèdics d'aquest període, segons ha remarcat Daniel Colprim, el responsable mèdic de la unitat. S'avaluaran aspectes socials i funcionals del pacient, "perquè pugui tornar a fer la vida que feia abans", valorant necessitats, restablint funcions o reeducant i ajudant a l'adaptació. En el cas dels pal·liatius, el treball en equip ha de permetre focalitzar l'atenció en l'evolució i el "bon control dels símptomes".

Per posar-la en marxa, Saa ha explicat que el centre dimensionarà i reorganitzarà el personal ampliant contractes per incorporar terapeutes, psicòlegs, treballadors socials o el metge especialista, que es compartiran amb els diferents serveis. La nova unitat es troba ubicada a la tercera planta de l'Hospital Comarcal. A banda de les habitacions dels pacients, disposa de sala de teràpies, menjador, sala d'estar, control d'infermeria, farmàcia, magatzem i sala de treball per a l'equip assistencial.

Un 90% dels catorze llits que s'han habilitat seran destinats, precisament, a les persones convalescents i, la resta, a les cures pal·liatives. Segons Sagessa, l'empresa que gestiona l'Hospital, la manca d'una massa crítica de població suficient -74.000 habitants al Montsià- no permet disposar de serveis diferenciats. Segons l'alcalde d'Amposta i president del Consell d'Administració de l'Hospital, Manel Ferré, amb la seva obertura entre un 70 i un 80% dels pacients potencials podran rebre l'assistència al centre ampostí, evitant que surtin de la comarca.

En aquest sentit, ha precisat que l'obertura del servei completa la segona fase del desplegament de la unitat sociosanitària del centre per als pacients crònics i convalescents, que es va iniciar fa poc més d'un any amb la posada en marxa de disset llits per a malalts subaguts. L'espai de la tercera planta de l'edifici disposa ara d'espai per albergar catorze llits més, fins arribar als previstos en total que, segons Ferré, es podrien concretar l'any 2016. Això, ha aclarit, ha estat possible a partir de l'aprovació d'un crèdit de 4,5 milions d'euros, mitjançant un acord amb el Departament de Salut, que incloïa la construcció de l'hospital de dia i el centre de rehabilitació i logopèdia a Sant Carles de la Ràpita.

Comentarios
Multimedia Diari