L'Idece ofereix 1,6 M==euro== per mantenir net durant tres anys el canal navegable

L'ens gestor de la navegació per l'Ebre ofereix un contracte de tres anys de durada que inclou, entre d'altres, la necessitat d'adquirir una màquina que segui i reculli les algues a la vegada

19 mayo 2017 23:47 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) ha tret a concurs públic el major contracte de manteniment del canal navegable del tram català del riu fins a la data.

Es tracta d’un contracte de tres anys de durada, fins al 2018, i 1,6 milions d’euros d’import. Fins ara els contractes tenien una durada d’un any però la direcció de l’Institut va creure oportú allargar el termini, ja que així podia posar sobre la taula més condicions.

Una d’aquestes condicions i de les més noves és la utilització d’una segadora recol·lectora, és a dir una màquina que segui i reculli les algues en el mateix moment. Fins ara, una embarcació tallava les algues i amb una altra embarcació s’intentaven recollir tot i que sempre en quedaven escampades.

Anys enrere la sega i no recollida de les algues havia provocat problemes aigües avall del riu. Anualment es tallen unes 15 tones d’algues al canal navegable.

La màquina segadora recol·lectora únicament treballarà al canal navegable i els seus embarcadors d’accés però el contracte fixa que l’adjudicatari efectuarà tasques de neteja de macròfits des de Flix fins a la desembocadura sempre que li sigui requerit. De fet, el contracte especifica que l’adjudicatari haurà de comptar amb dues talladores d’algues, a banda de l’esmentada.

 

Dragat del fons de la llera

Una altra de les tasques incloses al contracte és el reconeixement del calat del canal per determinar si hi ha disminució del mateix i si cal dragar el fons de la llera.

Per fer aquestes tasques s’haurà de disposar de tres pontones, una per al transport d’una retroexcavadora giratòria, una segona per al transport del sediment dragat i una tercera per a la càrrega i descàrrega dels blocs de ciment i col·locació i reubicació de les boies de senyalització.

El dragat del canal navegable haurà de respectar la presència de nàiades protegides a més del període de reproducció i posta de la fauna piscícola. Així, al juny no es podran efectuar treballs de dragat. A més, s’haurà de controlar la terbolesa durant aquestes operacions.

 

Treball als embarcadors

Això a banda, el contracte també fixa la necessitat de mantenir en perfecte estat els embarcadors i reparar els desperfectes si es produeixen i els treballs necessaris per a substituir les boies del canal navegable quan així sigui necessari. En aquest punt destaca també la tasca de control i neteja de les boies fixes i llums del Pont del Passador situat entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, al delta de l’Ebre.

Al marge d’aquest conjunt d’operacions de conservació i reparació, l’empresa adjudicatària haurà de realitzar un permanent servei de vigilància i ajuda a la navegació entre Ascó i Amposta.

De fet, el contractista haurà de disposar de tres equips de vigilància i ajuda cadascun dels quals operarà simultàniament en un dels tres trams del canal navegable, d’Ascó a Ginestar, de Ginestar a la resclosa de Xerta i de Xerta a Amposta.

Aquests equips comprovaran diàriament on hi pot haver problemes de poc calat i l’estat d’un dels embarcadors. També supervisaran també l’estat ecològic del tram final del riu Ebre (aigua, biota i sediments) mitjançant l’anàlisi de l’aigua, mostreig de la ictiofauna i presa de sediments.

Finalment, el contractista haurà d’oferir un servei gratuït de desinfecció del musclo zebrat a les embarcacions que circulin pel canal navegable.

Comentarios
Multimedia Diari