Litterarum i Josep Maria Pros, premis Sirga d’Or

Lo Fardell Patxetí, l’Institut Ramon Muntaner, Fernando Caminals, Marc Castellnou i Rut Domènech han quedat finalistes

| Actualizado a 08 octubre 2021 09:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha guardonat amb el premi Sirga d’Or 2020 en la categoria d’entitat a la fira professional Litterarum de Móra d’Ebre i, en l’apartat de persones, el reconeixement ha estat per a l’activista cultural Josep Maria Pros. 
Ambdós van rebre ahir al vespre el guardó comarcal, on hi ha la silueta de la Ribera d’Ebre amb un nus mariner, símbol de la corda que estiraven els sirgadors riu amunt, en reconeixement a la seua tasca en favor de la comarca. Aquest guardó honorífic de caràcter biennal, suposa un reconeixement per a trajectòries personals i col·lectives que hagin representat un enriquiment per a la comarca, tant en l’àmbit cultural, econòmic com científic.
L’acte de lliurament va tenir lloc ahir al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre, i fou presidit per la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, entre altres autoritats.
Els riberencs han posat de relleu el paper fonamental de la fira professional Litterarum a l’hora de promoure les obres escèniques basades en textos literaris escrits en llengua catalana. Aquest certamen únic, impulsat per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, té com a àmbit el domini lingüístic de la llengua catalana i, des del 2007 ha fet créixer les creacions escèniques inspirades en la literatura, ha apropat autors de les lletres catalanes de totes les èpoques al públic general i ha posat en contacte centenars d’artistes i professionals del sector. Litterarum  va ser guardonat l’any 2019 amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya i és, actualment, un referent en el sector de les lletres.
També han reconegut Josep Maria Pros, titulat en magisteri i carnisser, per la seva trajectòria polifacètica que l’han convertit en un dels referents del món cultural ebrenc. Gràcies a la seva iniciativa s’han pogut recuperar elements del patrimoni com el jaciment arqueològic iber de Sant Miquel, el palau renaixentista Ca Don Joan o un gran nombre d’objectes i estris antics, des de la prehistòria fins als nostres dies. Aquest vinebrà nascut el 1949, també ha estudiat i recuperat un ampli recull de coples i corrandes populars, així com topònims de Vinebre. Dins del camp creatiu, ha destacat en el camp pictòric, en especial dins la tècnica del collage, realitzant exposicions en diverses poblacions i, en l’associacionisme, Josep Maria Pros fou un dels socis fundadors del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre l’any 1983.
Lo Fardell Patxetí, l’Institut Ramon Muntaner, Fernando Caminals, Marc Castellnou i Rut Domènech han quedat finalistes.

Comentarios
Multimedia Diari