L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica inspecciona la central d’Ascó

Elabora un informe amb recomanacions, davant la petició per allargar el funcionament de les plantes deu anys més 

| Actualizado a 31 julio 2021 15:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) va presentar ahir recomanacions a la planta nuclear d’Ascó per garantir la seguretat dels seus reactors «més enllà de la seva vida útil inicial». «Un equip d’experts de l’OIEA ha acabat la revisió de la seguretat operativa a llarg termini de la central nuclear d’Ascó», indica en un comunicat l’organisme amb seu a Viena (Àustria).

La missió dels inspectors internacionals havia estat sol·licitada per l’operador de la planta, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que està a l’espera d’obtenir la llicència per prolongar per deu anys el funcionament d’Ascó I i Ascó II.

Precisament aquesta mateix setmana el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha emès un informe favorable per aquesta pròrroga, que remetrà al Ministeri per a la Transició Ecològica. 

«L’equip de revisió d’11 membres de l’OIEA -format per experts de Bèlgica, Bulgària, la República Txeca, França, els Països Baixos, Eslovènia i Suècia, així com per dos membres del personal de l’organisme- va identificar «bones pràctiques i actuacions que han de compartir-se amb la indústria nuclear mundial», diu el comunicat. En el seu treball sobre el terreny durant nou dies, l’equip «es va centrar en aspectes essencials per al funcionament segur a llarg termini» de les dues unitats de reactors d’aigua pressuritzada de la planta, afegeix.

Entre les seves recomanacions, indica que la central d’Ascó «hauria d’aplicar una estratègia coherent» per a l’ús de la gestió de l’envelliment i les normes de seguretat d’operació a llarg termini, i «garantir una identificació i un etiquetatge exhaustius de les estructures i els components» en aquests àmbits.
Així mateix, «ha de desenvolupar i aplicar un programa complet de qualificació d’equips per preservar el compliment de les funcions de seguretat».

Segons el cap de la missió, Robert Krivanek, la majoria de les activitats de gestió de l’envelliment i funcionament a llarg termini «ja estan en línia amb les normes de seguretat» de l’OIEA, l’organisme del sistema de les Nacions Unides encarregat de vetllar per l’ús pacífic i segur de l’energia nuclear.

«Estem compromesos a operar les nostres plantes amb el més alt nivell de seguretat i fiabilitat fins a l’últim dia en què s’autoritzi el seu funcionament», ha assegurat per la seva banda José Antonio Gago, director General d’ANAV.

 

Oposició ecologista perquè se’n prorrogui la vida útil
Ecologistes en Acció rebutja l’informe favorable del Consell de Seguretat Nuclear  per prorrogar la llicència d’activitat de les dues unitats de la central nuclear d’Ascó. L’entitat s’ha unit a la petició del Moviment ibèric Antinuclear perquè el Ministeri per a la Transició Ecològica no allargui l’activitat de les plantes fins a 2030 i 2031. Ecologistes assenyala que la saturació de les piscines d’Ascó, i també de la nuclear de Vandellòs, són «una prova clara» que els reactors «han acabat la vida activa per la qual es van dissenyar».

Comentarios
Multimedia Diari