Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Malestar entre els arrossaires per les males herbes als camps

El sector trasllada al director general de Sanitat de Producció Agrària del Ministeri que aquest any, per primera vegada, quedarà terra sense segar a tots els termes del Delta

| Actualizado a 21 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sector arrossaire del Delta de l’Ebre (les cooperatives arrosseres, les comunitats de regants i els sindicats Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya) han traslladat al director general de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri d’Agricultura, Valentín Almansa, l’afectació de les males herbes als camps d’arròs.

El sindicat Unió de Pagesos va resoldre que el director general de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri d’Agricultura, Valentín Almansa, es traslladés ahir al Delta de l’Ebre, en una visita per comprovar l’afectació de les males herbes a l’arròs arran de la prohibició de fitosanitaris per aquest conreu i de la proposta del Reglament de la Comissió Europea que obliga a reduir el 50% l’ús d’aquests productes fins al 2030.

L’objectiu de la visita ha sigut que Almansa pogués veure de primera mà l’efecte negatiu de no autoritzar excepcionalment fitosanitaris com el propanil i l’oxadiazon en l’arròs al Delta de l’Ebre, ja que hi ha una gran abundància de males herbes que faran disminuir la collita, i a més, l’ús dels actuals herbicides permesos no és eficaç, segons denuncia el sector. Com a conseqüència, aquest any, per primera vegada quedarà terra sense segar a tots els termes arrossers del Delta.

Segons argumenta el sindicat Unió de Pagesos, enguany s’ha pogut comprovar que l’ús dels actuals herbicides autoritzats «no són efectius». Aquesta manca d’eines de defensa sanitària implica greus pèrdues econòmiques per als productors d’arròs. Segons un assaig en una explotació arrossera del Delta, tot i haver seguit tots els tractaments autoritzats en les dosis i moments indicats pels experts, quedaran 13 hectàrees sense recol·lectar a causa de la impossibilitat de controlar les males herbes, amb unes pèrdues estimades en més de 50.000 euros.

«A tots els termes del Delta hi ha camps que no se segaran a conseqüència de les males herbes. Són fets puntuals però que han vingut per quedar-se si no hi posem remei ara», explica al Diari el responsable del sector de l’arròs d’Unió de Pagesos, Albert Pons.

Ronda de reunions

Unió de Pagesos ha iniciat aquest mes de setembre una ronda de contactes amb representants dels partits catalans al Parlament europeu i al Senat per traslladar-los la necessitat que s’elimine aquest requisit del Reglament de la Comissió Europea sobre fitosanitaris pels greus perjudicis que comportaria per a l’arròs. El sindicat, que va presentar al·legacions a la proposta del reglament, argumenta que la proposta no està acompanyada de cap estudi rigorós ni d’alternatives viables als fitosanitaris i, per tant, els objectius són inassolibles si no es destinen recursos científics, tècnics i financers suficients per trobar alternatives.

Comentarios
Multimedia Diari