Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Miniatures que expliquen històries del mar

    Homenatgen amb una exposició el rapitenc Miguel Ferré Chillida, que ha dedicat tota la vida a la creació de maquetes navals

    04 septiembre 2022 11:27 | Actualizado a 04 septiembre 2022 11:29
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Hi ha aficions que duren anys, fins i tot, una vida. Miguel Ferré Chillida va començar a crear reproduccions a escala d’embarcacions navals des de ben jove, mentre creixia remant i navegant a vela al costat del seu pare. Durant molts anys, Ferré va continuar cultivant aquesta afició.

    La seva experiència personal amb les embarcacions el porta a construir maquetes de vaixells d’una manera artesanal i autodidacta, amb restes de fusta i eines senzilles. L’elaboració de cada una començava sempre amb el dibuix de l’embarcació i les plantilles. Després, la fabricació del casc, buidant una peça de fusta amb enformadors i ganivets. Si era una embarcació més gran, calia començar per la quilla i les costelles. I totes les peces que la conformaven eren fetes de la mateixa manera, amb fusta i des de zero amb ganivet, serretes, estisores, regles, pinces, serjants i paper de vidre de tots els gruixos. Sovint calia la mà destra de la seua dona en la confecció de les veles.

    Als seus noranta anys, el Museu de la Mar de l’Ebre ha fet un homenatge a Ferré amb una exposició on s’hi poden veure alguns dels seus treballs de modelisme artesanal i que es podrà visitar fins al 9 d’octubre. A més, serà una de les activitats que el museu programarà per a la festivitat Orígens.

    Es tracta d’una mostra de 25 embarcacions característiques de la mar de l’Ebre, com les muletes, les parelles de bou, i els vaixells de tresmall i arrossegament, entre d’altres. Gràcies al treball perfeccionista i rigorós, la mostra és un testimoni de com ha evolucionat el transport fluvial.

    Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, assenyala que «l’exposició fa goig perquè està creada a partir de totes aquelles construccions que Miguel Ferré Chillida ha anat construint al llarg de la seva vida de manera autodidacta. Aquestes acaben sent exemple de totes aquelles embarcacions que ell ha anat coneixent i on ha anat embarcat. Repassant l’exposició podem conèixer les embarcacions que han existit i conèixer gran part de la història marítima que forma part dels nostres orígens».

    La família de Ferré celebra l’exposició i recorda com la casa sempre havia estat com «unes petites drassanes». Segons explica la seva filla, Pepita Ferré, «la mateixa taula del menjador és la mateixa on treballava. Allí estava tot el parament per poder fer l’embarcació».

    Comentarios
    Multimedia Diari