Nous magatzems de residus nuclears per a les centrals Ascó i Vandellós II

El Consell de Ministres autoritza a ENRESA un contracte de 220 milions d'euros, que inclou diversos emmagatzematges de combustible nuclear gastat a les centrals espanyoles

| Actualizado a 28 julio 2021 13:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

El Consell de Ministres ha autoritzat a Enresa (Empresa Nacional de Residuos Radiactivos) un  contracte per al disseny, suport al llicenciament, fabricació i subministrament d’un sistema d’emmagatzematge del combustible nuclear gastat per a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs II, d’Almaraz (Càceres), Cofrentes  (València), l’import màxim de les quals ascendeix a 220,08 milions d’euros.
En l’actualitat, totes les centrals nuclears, a excepció de Vandellòs II, disposen d’un magatzem temporal individualitzat (ATI). Addicionalment a les instal·lacions ja existents, «és necessari dotar de noves capacitats d’emmagatzematge temporal, que estiguin operatives el 2026, a totes les centrals nuclears en operació, excepte la de Trillo», detallen des del Ministeri per a la Transició Ecològica. 
Els nous ATI estaran basats en càpsules metàl·liques soldades i envolupants de formigó.
La necessitat que es pretén satisfer amb el contracte és disposar d’un sistema únic que permeti l’emmagatzematge en sec del combustible gastat que es generi a les centrals d’Ascó, Cofrents i Vandellòs II a partir de 2026. A la central d’Almaraz el nou sistema permetrà l’inici del buidatge de les seves piscines després de la parada definitiva de les seves dues unitats, prevista en 2027 i 2028, per a així poder iniciar el seu desmantellament.
Els nous sistemes d’emmagatzematge tindran el mateix disseny per a totes les centrals i seran objecte d’un únic procés de licitació, «aconseguint a més estalvis per economia d’escala i per l’ús compartit d’equipaments auxiliars i recanvis, procediments comuns i formació», remarquen des del ministeri.

Pla de Residus Radioactius

Els nous ATI seran compatibles amb qualsevol de les estra-tègies d’emmagatzematge temporal que s’adoptin en el nou Pla General de Residus Radioactius, que actualment es troba en tramitació. Arribat el moment, les càpsules soldades es traslladaran a un magatzem centralitzat.
Per a poder implantar aquestes solucions es necessiten cinc anys des de l’inici de la licitació fins que estiguin operatives en 2026, segons el calendari previst en la licitació.

Comentarios
Multimedia Diari