Nova aportació de sorres als punts més fràgils del litoral del Delta a la tardor

Costes preveu reforçar la barra del Trabucador, la Marquesa, Buda o l’Arenal amb 385.000 metres cúbics d’arenes procedents d’altres punts on s’acumulen, com Eucaliptus o el Serrallo

| Actualizado a 21 mayo 2021 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Direcció General de Costes de l’Estat executarà la propera tardor una nova aportació de sorres a les parts més fràgils del Delta de l’Ebre, afectades per la regressió. Concretament, es preveu reforçar els punts del litoral més dèbils i amenaçats amb 385.000 metres cúbics de sorres, dels quals 150.000 es destinaran a la barra del Trabucador, 150.000 a diversos punts del front litoral de Deltebre ( Sud del Fangar/Vascos, Platja de la Marquesa, bassa de l’Arena i Riumar), 60.000 a l’Illa de Buda (Sant Jaume d’Enveja) i 25.000 a la platja de l’Arenal, a l’Ampolla. 
El Ministeri ha presentat el projecte als serveis tècnics del Departament de Territori de la Generalitat, que ara haurà d’emetre un informe mediambiental (a través del Parc Natural del Delta), amb les especificacions a l’hora d’executar les obres en tractar-se d’espais protegits dins de la Xarxa Natura 2000.

L’administració estatal confia que aquesta tramitació s’enllesteixi en els terminis previstos i sense entrebancs per tal de poder iniciar les obres al mes de setembre o principis d’octubre. Tenen un termini d’execució de quatre mesos i un pressupost aproximat de 4 milions d’euros. Les sorres es transportaran per via terrestre des d’altres zones del Delta on hi ha acumulació de materials, com és el cas del Fangar, Eucaliptus, el Serrallo o la Banya. 

Si no hi ha temporals extraordinaris, l’actuació permetria contenir la línia litoral del Delta fins al 2023,  any en el que es preveu poder començar a executar els primers projectes que formaran part del pla de protecció del Delta, ara en tramitació, segons detallen al Diari fonts de l’Estat. 
 

Territori i la Taula de Consens

El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha reunit amb representants de la Taula de Consens pel Delta, formada per ajuntaments i regants, per informar-los de la recepció d’aquest projecte i expressar la voluntat d’estudiar conjuntament la proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica. El Departament ha defensat una solució «estructural i definitiva per al Delta, com la mobilització dels sediments fluvials retinguts als embassaments de l’Ebre», però ha refermat que, mentrestant, calia protegir la zona. 

«Tal i com vam fer palès en les nostres aportacions presentades al Pla estatal per a la protecció del Delta de l’Ebre, la protecció del litoral amb la translocació de sorres, tot i que no pot ser una solució estructural, sí que és necessària i urgent en la situació actual»,afirmà Damià Calvet com a titular de Territori en funcions. 

La Generalitat reitera l’oferta de col·laboració al Ministeri per acordar conjuntament el Pla de Protecció  i referma la voluntat de continuar col·laborant amb la Taula de Consens del Delta. 

«La tramitació d’aquest projecte ha d’aportar seguretat jurídica i certesa de compliment de les normatives ambientals», ha afirmat Calvet.

Reunió telemàtica al juny sobre el pla de protecció del Delta

A mitjans de juny hi ha prevista una nova reunió telemàtica entre els membres de la Taula de Consens pel Delta i el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. Segons fonts de l’Estat consultades pel Diari, l’objectiu és avançar en la voluntat expressada per Morán d’acordar el redactat final del pla de protecció amb el territori. 

Comentarios
Multimedia Diari