Posen en marxa una petita central hidroelèctrica al terme de la Sénia

Aprofita un salt d'aigua de la sèquia de la Comunitat de Regants d'Ulldecona i produeix l'energia equivalent al consum d'un miler de famílies

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

L’empresa Hidroescarps de Vinaròs ha posat en marxa una central minihidràulica al terme municipal de la Sénia, aprofitant un salt d’aigua del canal de reg que surt del pantà i la font de Sant Pere per abastir la Comunitat de Regants d’Ulldecona.

Una central minihidràulica o minihidroelèctrica és un tipus especial de central hidroelèctrica, utilitzada per a la generació d’energia elèctrica en petita escala, a partir de l’energia potencial de l’aigua. Està considerada un tipus d’energia renovable i es troba dins de la regulació jurídica associada a aquestes energies.

En aquest cas, una turbina utilitza la força de l’aigua provinent de la sèquia, en un punt on es produeix un salt d’aigua d’uns 70 metres, per tal de produir l’energia elèctrica.

La minicentral té una potència nominal de 350 quilowatts i produeix el subministrament equivalent al consum elèctric d’un miler de famílies, segons detalla al Diari el gerent de l’empresa, Antonio Segarra.

La minicentral pot funcionar amb un mínim de 40 litres per segon i fins a 1.500, que és la màxima concessió de la Comunitat de Regants d’Ulldecona.

L’empresa va arribar a un acord amb la Comunitat per tal de dur a bon terme el projecte. Així, es va fer càrrec de la millora de les infraestructures dels regants en aquest punt de la sèquia, on calia arranjar una canonada que estava trencada.

A canvi, l’empresa té el dret d’ús de l’aigua, que no consumeix. «Som comuners, però no consumim aigua», comenta el gerent de l’empresa. Després de passar per la minicentral, l’aigua torna a la sèquia per a ser utilitzada pels regants.

Així, la minicentral ha d’adaptar-se a les condicions i dies de reg de la Comunitat de Regants, que s’abasteix de les fonts del riu Sénia i del pantà d’Ulldecona, situat al terme de la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat). «En un any hidrològic bo podrem produir energia tot l’any, i en un de dolent, calculem que uns 200 o 220 dies», afirma Antoni o Segarra.

L’energia elèctrica que es produeix es ven a la xarxa, tal i com estableix la normativa actual, tot i que l’empresa voldria, en un futur, poder vendre-la també directament a empreses i particulars.

Aquesta no és la primera central que aprofita el salts d’aigua al terme municipal de la Sénia per produir electricitat. Antigament, n’hi havia hagut també al riu Sénia. És el cas de la fàbrica de Malany, que va funcionar a principis del segle passat.

La central que gestiona Hidroescarps ha estat impulsada per Energy to people, societat especialitzada en projectes d’energies renovables. Així, també han construït un parc solar als Valentins (Ulldecona) i la coberta de plaques solars de la que s’abasteix l’institut de Roquetes, entre altres.

Comentarios
Multimedia Diari