L’Associació mediambiental de veïns de Santa Bàrbara (AMEVESABA) i GEPEC-EdC han presentat al·legacions a l’avaluació d’impacte ambiental ordinària que tramita la promotora de la planta de compostatge que es vol construir al municipi del Montsià.
En opinió d’aquestes entitats, hi ha aspectes que poden ser problemàtics a nivell de medi ambient, com ara els efectes que podria tenir una pluja torrencial en el cas en què es pogués superar la capacitat de la planta de compostatge per evacuar l’aigua de pluja. Segons una modelització matemàtica de les dades pluviomètriques de la zona, fet per a aquesta planta, «una situació així podria ser possible per a un període de retorn superior a 50 anys. En aquest cas, es podrien produir vessaments d’aigües contaminades fora de l’àmbit de la instal·lació, a un aqüífer (l’aqüífer Plana de la Galera, de codi ES091MSBT102) que ja té problemes de contaminació per nitrats», apunten les dos entitats.
S’ha de tenir en compte també, que l’interior de la comarca del Montsià ja té vàries plantes de tractament de residus: el centre de tractament de residus supracomarcal de Mas de Barberans amb una planta de compostatge, i la planta de biogàs de la Galera; cal afegir la planta d’assecatge de samsa de la Galera i la de Vinallop, que està molt prop del terme de Santa Bàrbara. A aquestes instal·lacions caldria afegir aquest projecte de planta de compostatge, i el projecte de planta de biogàs de Godall, als quals cal sumar l’ampliació que s’està tramitant de l’abocador de Mas de Barberans.
Des d’AMEVESABA i GEPEC – EdC es considera que a la comarca, es va configurant un conglomerat d’instal·lacions de tractaments de residus que pot acabar fent d’efecte crida a altres empreses del sector. «Asssociar Montsià amb residus, pot ser negatiu per a una comarca que té atractius naturals molt ben conservats», expressen.